Напрежението след Нова година е невероятно, чувстваме се като опълченци. Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" личният лекар д-р Гергана Николова по повод нарастването на броя на заразени с варианта Омикрон на коронавируса.

Гост по темата беше и вирусологът доц. Любомира Николова-Гломб.

Притеснява ни увеличеният брой положителни проби при децата, допълни тя. По думите й възрастовата група слиза по-надолу, 90% от хората се лекуват вкъщи.

Д-р Николова каза още, че има изразени постковид синдроми - окапва косата, отключването на захарен диабет, проблеми със сърдечно-съдовата система, много често са усложненията в белия дроб.


Д-р Гергана Николова

След 10-дневна карантина пациентът е преминал острата част, но ние продължаваме да лекуваме последствията, каза Николова.

Любомира Николова-Гломб призова да не се подценява ситуацията. Няма вълна от грип в момента. Тя прогнозира, че в Англия прибързано свалят мерките, но все пак голяма част от населението е ваксинирано, а най-уязвимата част от обществото - възрастните, са ваксинирани над 90%.

"Мерките у нас, ако се спазват, а те не се спазват, мисля, че ще можем да овладеем ситуацията. Не можем да пренебрегваме това, че сутрин се събуждаме с новината, че отново 2 рейса са катастрофирали с жертви на COVID-19", каза Николова-Гломб.

"Две години живеем в пандемия, не сме малоумни, крайно време е да разберем, че трябва да имаме глава на раменете и да сме отговорни, настоя вирусоложката. Да не се плашим за момента заради откриването на поредния подвариант на вируса.

Ако се окаже, че трябва да го наблюдаваме с изключително внимание, това ще бъде направено, коментира доц. Гломб.

Дядо с диабет, хипертония и 3 стента на сърцето, ваксиниран с 3 дози, не се зарази от двете си болни внучета, които гледал по празниците - този пример от личната си практика пък даде в студиото общопрактикуващият лекар Гергана Николова. Имам само един пациент с две дози, който направи пневмония.

Въпреки много съпътстващи заболявания този 78-годишен мъж премина съвсем спокойно през заболяването, даде още примери тя. Само 1/3 от ваксинираните и бустерирани хора се инфектират от вируса, посочи доц. Гломб.


Доц. Любомира Николова-Гломб