Разбира се, че ще се ваксинирам срещу COVID-19, защото именно благодарение на ваксината днес я няма вариолата, заради нея тя изчезна. Ваксинирам съм и срещу Хепатит Б, за да бъда спокоен за себе си.

Това сподели в сутрешния блок на Нова телевизия д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз. 

,,Антиваксинарското движение събра доста голяма скорост в последно време, най-вече заради бързия темп, с който бяха разработени ваксините и тяхното съхранение на изключително ниски температури. Освен това над 150 фирми работят по ваксините, макар да са ни известни около седем-осем от компаниите.

Но ваксината я препоръчвам на всички мои колеги, защото ще ги предпази'', допълни д-р Шарков и увери, че стоматологичните кабинети са безопасни и редовно се дезинфекцират.

Той препоръча на пациентите да си правят PCR тест преди да посетят своя зъболекар, или ако това е невъзможно, поне да му се обадят по телефона и да му признаят откровено дали имат някакви симптоми.

Пациентът трябва да предпазва и лекаря. Българинът трябва да бъде откровен, посочи стоматологът.

По отношение на водата за уста, за която излезе информация, че убива коронавируса, д-р Шарков сподели, че това е добра хигиенно средство, но само след правилно измиване и изчеткване на зъбите и езика.

"Ако човек е боледувал от КОВИД, незабавно трябва да изхвърли четката за зъби. Вирусът се задържа върху повърхности, една от тях е пластмасата", предупреди д-р Шарков.