Има известни неразбирания относно носенето на маски. Носенето на маски е обществен акт на защита. Това е елемент на обществена отговорност. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Маските не се носят, за да се защитаваме самите ние, а за да предпазваме другите, подчерта още веднъж пулмологът. Той поясни, че те са много по-ниски и рисковите от заразяване са много по-малки."Хирурзите не слагат маски, за да не заразят пациента. Знае се, че тези маски намаляват възможността да заразяваме чрез капчици", отбеляза той.

Той даде пример, че не случайно в Южна Корея, Япония  и Китай е станала традиция носенето на маски.

"По принцип рисковете от носенето на маски не са достатъчно добре проучени, но не са и толкова големи. За много малките деца дори не е нужно", коментира д-р Симидчиев пред Bulgaria on air.

Д-р Симидчиев коментира и темата с липсата на медици.

"Аз съм умерен оптимист, че имаме инструмент да се справим с тежко болните. В медицината има два подхода – лечебен и профилактичен", каза той.

По думите му не може от днес за утре да се създаде един специалист.

"Около 15 години са нужни за създаването на лекар. Не може да си внесем или принтираме лекари, но да създадем мотивация. Ние влизаме в медицината, защото искаме да помагаме", каза Симидчиев.

"Не сме достигнали т.нар. пик. Това зависи в колко „девствени“ хора може да попадне", отбеляза той. Пулмологът каза, че у нас сме успели да забавим темпа на заболеваемостта.