Вчера беше направено второ плазмено преливане. Пациентът беше в по-тежко състояние от първия, на който бе прелята плазма. Двамата към момента са афибрилни, нямат температура и са в по-добро състояние, но то остава тежко. 

Това огласи на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. 

Щабът бе помолен да коментира случая на избягал пациент с коронавирус от врачанска болница.

"Той е намерен много кратък срок след излизането му. Няма данни да е контактувал с някого. При тежка деменция няма кой знае каква информация да получим от него. Става въпрос за 15-20 минути, в които е бил навън", заяви доц. д-р Ангел Кунчев. 

"Във Видин има по-активна циркулация на вируса. Това не значи, че трябва да се вземат мерки от мащаба на Банско и Паничерево. Търсим инфекции в най-рисковите звена", каза той.

Щабът с извънредни данни за смъртоносния размах на COVID-19 сутринта на 1 май БЛИЦ TV

Шефът на ВМА се включи в разговора:

"От вчера има едно съобщение от института "Роберт Кох". Това е така нар. стратегическо тестуване. Те правят нова препоръка - да се прави стратегическо тестуване, а не масово. То е в медицински заведения и контактни лица", каза ген. Мутафчийски.

"Всички мерки, които се предлагат като разхлабване, се обсъждат много активно. Последните две седмици се промениха много неща. В следващите дни ще бъдат направени съответните съобщения", поде той. 

"Правителството ще обяви начина, по който ще се отпускат мерките. Върви се по пътя на постепенно освобождаване на мерките. Един от принципите, който се спазва е, ако се допуска някакво събиране на известен брой хора, то да е за спортуващите на открито. После ще се вземе и решение за спортовете в закрити пространства", каза той.

"Много активно се обсъждат тези неща. За съжаление, не може да се предвиди в пълен обем какъв може да е резултатът от това нещо. Всички държави по света, с отпускането на мерките, говорят за "проба-грешка"", каза генералът. 

"Ние следим много внимателно какво се случва и дали някоя държава, с по-отпуснати мерки от тук, има повече заболеваемост", добави шефът на ВМА. 

Той огласи кои са мерките, които ще паднат най-напред:

"На първо време ще се разреши ходене в планините, ще има разширяване на контингента, който да може да излиза в парка, спортовете на открито ще се разрешат, както и груповите тренировки навън, но при определени условия", заяви той. 

"Разхлабването ще бъде съобщено и обявено като дати от правителството", добави той. 

"Имаме становище по въпроса за носене на маски и дали да трябва задължително да бъдат носени на открити пространства. В затворени пространства и градски транспорт, това ще остане. Спорим в момента за откритите пространства", каза Мутафчийски.