Нашата държава има много малка скорост на нарастване на новите случаи и ниска смъртност. Най-добрата стратегия за справяне на пандемията е тази на "чука и танца", коментира пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев. 

„Чукът спира бързото разрастване на пандемията, а след това следва танцът, в който експертите танцуват с вируса. Ние, експертите, отдавна танцуваме с вируса. Въпросът е да има стратегия”, посочи той.

„Здравеопазването е много сложна система. Тя има 3 компонента", поясни Симидчиев. По думите му в момента доста голяма част от здравния ресурс се фокусираха върху COVID-19, като същевременно се пренебрегват останалите пациенти. Това крие рискове от недостатъчно лекувани пациенти.

Здравеопазването е интегрална система и трябва да бъде запазена в стабилно състояние, не бива да има шокове“, предупреди д-р Симидчиев.

"Още от сега трябва да мислим и за другите компоненти”, подчерта той.

„Груповият имунитет е начин пандемия да загасне. Той не може да е метод, по който постигаме загасването. При други пандемии общественият имунитет е нещо, което се получава. Може да бъде направено от здравната система, когато имаме ваксина”, допълни пулмологът.

По думите му, ако груповият имунитет се получи взривно, то е за сметка на много други неща.

„При този вирус определени групи от населението, особено чувствителни, страдат много и загиват", каза пулмологът. 

„Познаваме този вирус от 4 месеца, не знаем как точно действа. Взаимодействието вирус-популация зависи много и от поведението на хората”, поясни специалистът.

Що се отнася до ефективността на въведените от държавата ограничения, д-р Симидчиев заяви, че ефективността на мярката не е на ниво въвеждане, а на ниво изпълнение: „Важното са поведенческите характеристики”.

„Не можем да кажем дали температурите и влажността през летния период ще повлияят на вируса”, каза още той.

По думите му, в момента се работи по ваксина срещу вируса. Първите кандидати в тази област ще ги има в рамките на година. Това, че нещо изглежда добре в началото, не означава, че ще е ефективно накрая.

В заключение доц. Симидчиев припомни още веднъж как да се пазим от зараза и отправи призива: "Нека заедно да мислим за най-ефективните стратегичеки мерки, с които да можем още от следваща седмица да се връщаме към нормалността. И затова нека медицинската експертиза се чува малко повече".