В деветия епизод на подкаста на БНР "COVID Ваксините" гостуват изтъкнати имунолози и фармаколози. Те разказват кои вируси са изцяло заличени посредством ваксините и кои остават да се появяват в ендемични райони.

По думите им желязна ваксинационна кампания ще спомогне за по-слабото разпространение и за намаляване на честотата на мутациите на вирусите.

Най-вероятният сценарий е, че голяма част от населението ще изгради имунитет, заболяването ще стане сезонно и на пет години ще се срещаме с него, но имунитетът ни ще е в състояние да се справя.

И още - СЗО препоръчва ваксинация и за преболедувалите и това е вписано в кратките характеристики. Ваксината не вреди при наличие на антитела, поясниха имунолозите.

"4 грипни пандемии са описани обстойно в историята на човечеството. На базата на тези проучвания, мога да кажа, че и пандемията от COVID-19 ще приключи за общо около две години и половина.

Но разликата тук е, че този вирус се разпространява много по-дълго от грипния, има и по-дълъг инкубационен период, поясни проф. Николова. Ще трябва ли да се ваксинираме всяка година - това зависи от скоростта на новите мутации и какви ще са те - дали ще са много променени.

Проучаванията до тук показват, че ваксините дават продължителен имунен отговор, категорична е проф. Николова от НЦЗПБ, който поддържа седмичен графичен анализ на данните от Националната информационна система за CОVID-19 в България.

 


"До 2025 година смятам, че ще приключи днешната пандемия. Бих я сравнила с предишните две епидемии с коронавируси - SARS 1 и MERS. Те не прерастнаха в пандемии, заради техния висок леталитет - тоест реално заразените не са могли да разпространят толкова много вируса. Докато сега с SARS - CoV 2  има едно широко разпространение, и макар при висок леталитет спрямо други заболявания, то при тази миграция на хора в световен мащаб, той прерасна в пандемия.

А следейки темпа на ваксиниране и изменчивостта на вируса, поне 5 години би продължила тази пандемия", заяви д-р Великова. Тоест до 2025 година, а може България да  остане един от последните резервоари на болестта, каза още д-р Великова.

"Интензивното разпространение на вирусите започва тогава, откогато хората имат домашни животни - те се източникът на вируси. Следват тежки пандемии - от сблъсъкът на обществото с вируси и това ще продължи и може да се предвиди. Така че, след 10 години пак може да се случи същото.

А когато имаме такъв вирус "звезда", който има перфектното съотношение между смъртност и заболяемост, да се предава ефективно, без да убива гостоприемника, аз лично смятам, че както и много други вируси, той ще бъде вечен спътник на човешката популация от тук насетне", разясни Деян Денев. По думите му имайки ваксините, трябва да ги използваме.