Няма данни Делта вариантът на коронавируса да предизвиква по-тежка клинична картина при децата. Това каза за БНР вирусологът проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН.

От началото на пандемията е устойчив процентът на децата, които се нуждаят от интензивна грижа при болнично лечение, отбеляза тя, цитирайки данни от САЩ.

"По-различното сега е в по-високите изходни стойности на заразени деца", уточни проф. Александрова.

„Затова редките случаи на по-сериозно протичане при децата започват да правят по-силно впечатление, защото те вече са доста сериозна бройка.“

"Най-застрашени от по-сериозно протичане на заразата са децата под 1 година, затова трябва да ги пазим", посочи проф. Александрова.

„За разлика от САЩ например, от Великобритания не идват такива тревожни сигнали. Те направиха изследване в края на месец юни и началото на месец юли тази година, което показа, че броят на позитивните случаи при учениците, при учителите, въобще при персонала в училищата е някъде между 0,27 и 0,42%. По това време във Великобритания вече са били разпуснати мерките и това са наистина много ниски стойности на разпространение на вируса в училище. През септември миналата година тези стойности са били 1,22 – 1,64%“.

"Четвъртата вълна ще засегне непреболедувалите и неваксинираните. Това са хората без имунитет срещу коронавируса", допълни проф. Радостина Александрова. Тъй като в началото на ваксинационната кампания са били имунизирани уязвими групи, сега вирусът атакува по-млади хора, а съответно чрез тях и децата им. 

„Вирусът, така или иначе, ще се насочва към хората, които все още са чувствителни, които нямат имунитет, не са защитени.“

Проф. Александрова сравни мерките с модела на швейцарското сирене – „всяка мярка да добавя нещо, така че дори вирусът да успее да се изплъзне от едната, да бъде задържан от следващата“.