Д-р Весела Стоичкова е специалист ортодонт и експерт постуролог, доктор по медицина.  Клиничната й практика продължава повече от 20 години, като 15 от тях работи във ВИП-клиниката „Холивуд стоматология“ в Москва, където завежда отделението по ортодонтия.

Завършва Медицинския университет в София, специализира в Московския държавен медико-стоматологичен университет, където придобива научна степен Доктор и преподава на студенти. След като се завръща в България е поканена да продължи преподавателската си дейност в Катедрата по Ортодонтия във Факултета по дентална медицина в София. Гост-лектор е на конгреси в страната и в чужбина.

Член е на редица европейски и световни ортодонтски общества.

От 1 до 2 минута. Звездите във ВИП клиниката полагат големи грижи за своето здраве, дълго си избират лекуващия стоматолог, но думата му е закон за тях. Взискателни са към качеството, обаче те и семействата им спазват стриктно заръките на лекаря.

От 2 до 3,5 минута. Какво представлява постурологията? Тя обединява погледа към тялото, кара докторът да разглежда пациента като единно цяло, а не на отделни части, спрямо тясната си специализация. Ако, например, ортодонтът се концентрира само върху изправянето на зъбите и не взима предвид стойката, нарушенията в гръбначния стълб, психо-емоционалното състояние, резултатът няма да е стабилен, а временен.

От 3,5 до 6,5 минута. Само зъбите и захапките на децата ли оправя ортодонтията? Ортодонтите също така подготвят пациентите за поставяне на имплант, коронки, мостове. Към тях се обръщат и хората, които имат затруднение при самопочистването на зъбите, струпване на зъбен камък, плака. Голяма група хора идват от естетична гледна точка. За тях се прави постурален анализ. Зъб в неправилна позиция може да е причинен от промяна в стойката след травма и изправянето му да предизвика дисбаланс на тялото. Затова ортодонтите работят с остеопати. Съвременните бондинг технологии дават възможност за естетични корекции, без преместване на зъбите.

6,0 до 9 минута. Кога един пациент, който има проблеми със захапката от скърцане със зъби трябва да се обърне към ортодонт? Единият вариант е да го насочи неговият лекуващ зъболекар, преди самият пациент да е забелязал. Също така ако се събужда с напрежение в мускулите на бузите, или се появява щракане при отваряне на устата, или всяка сутрин му започва с главоболие… Първо трябва да се разбере причината, задаваме много въпроси, изследваме мускулатурата, разработваме план на лечението за възстановяване на изгубените твърди тъкани.

От 9 до 12,20 минута. Ако след изваждане на зъб се появи разместване на останалите, шина няма да помогне, но има по-съвременни методи от типа на алайнерите, например. Парадонтитът,  гингивитът и неправилната подредба на зъбите са взаимно свързани.  В случаите, когато заболяването е напреднало, ортодонтът работи внимателно, с много слаби сили в тясно сътрудничество с парадонтолога. 

От 12,20 до 13,30 минута. Промени в стойката могат ли да доведат до стоматологични проблеми? Всякакви дисфункции в гръбначния стълб водят до промени в долната челюст и нарушения в тонуса на мускулатурата.  Пациентите пият таблетки против болки в гърба, а може би всичко се корени в захапката.

От 13,30 до 15, 20 минута. Как се отразява на захапката фактът, че повечето хора водят застоял живот пред компютъра или в колата?  Когато сме наведени напред, над екрана на телефона или таблета, миофасциалните вериги ни затварят, придвижвайки рамената ни напред. Затова трябва да правим периодични почивки и гимнастика с елементарни упражнения за всяка зона, които ще подобрят качеството ни на живот.

От 15,20 до 19, 00 минута. Какво означава миодинамично равновесие и защо е важно? Около зъбните дъги има мускули. Външен мускулен пояс – бузи и уста. Вътрешен – език.  Когато силата им е еднаква и са в баланс,  това е миодинамичното равновесие. Мускулите диктуват позициите на зъбите.   Цялостният подход налага не само да се изправят зъбите (което е възможно, но ще доведе до временен резултат), а от ранна детска възраст да се търси съдействие с логопед. Както и да се правят упражнения.

При децата: щракане като конче, правене на буря в чаша вода със сламка, свирене с уста, пръхтене като конче или моторница, духане на сапунени мехури…

При възрастните: целувките са прекрасно упражнение и носят радост.

От 19,00 до края на разговора. Наистина ли разстоянието между горните предни зъби носи късмет и богатство? Разстоянието между предните два централни резеца на горната или на долната челюст се нарича диастема. Битува вярване, че това разстояние носи щастие и богатство. Някои пациенти се обръщат към ортодонт с молба да им бъде създадена по изкуствен път диастема - въпрос на личен избор. Кое е най-добро за нашите пациенти се решава след обстоен клиничен преглед, задълбочена ортодонтска диагностика и оценка на навиците и образа на живот на лекувания. Индивидуалният подход остава водещ! 

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Бакалов

Монтаж Антон Тончев