В момента климатичните условия - сутрин ниски температури, а през деня високи, създават условия за разпространение на голямо разнообразие от инфекции. Това коментира д-р Трифон Вълков. 

Д-р Трифон Вълков

"Аз лично не вярвам, че като приемаме определени плодове и зеленчуци, можем да се предпазим от инфекции. Единственият начин за превенция е ваксинацията. Само ваксината е доказана като надежден метод за предпазване", посочи той в сутрешния блок на Нова ТВ.

"Ако говорим за грипа - никога не е късно човек да си постави противогрипна ваксина. Никога не е късно да се ваксинирате и срещу коронавирус. Медицината все още не разполага с такива методи, че да предскаже кой човек по какъв начин би развил дадено заболяване", обясни той.

"Настинката е народно понятие. Но тя се предизвиква като симптом от комплекс от причинители.

Познаваме стотици патогенни за човека вируси. Разликата между тях е механизма на предаване. Една голяма част от тях имат най-елегантния механизъм на предаване - въздушно-капковия път. Всеки път, когато сме в контакт с други хора, ние сме изложени на риск от зараза. Настинката е първия симптом, когато даден патоген е вече попаднал в нашия организъм и той отключва реакция към него", коментира той.

"Когато говорим за патогени като грипа например, някой да говори, че с някакви сокове от лимони може да профилактира заболяването, е игра с огъня. Не може да разчитате на лимоните. Единствено на ваксина може да се разчита", посочи той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук