Въпреки експертните прогнози, Гърция изненадващо лесно понесе пандемията, съобщава Der Spiegel.

Слаба икономика, слабо развита система на здравеопазване, най-старото население в Европа - имаше всички предпоставки за бедствието. Но сега, докато коронавирусът все още бушува в други страни, Атина започва да отслабва карантината. И за този успех има четири причини, обяснява немското издание, пише "Поглед инфо".

Карантината, въведена в Гърция заради коронавирусната епидемия, продължи 42 дни и сега властите вече предприемат първите стъпки за отслабването й, пише Der Spiegel. Църквите, фризьорите и магазините отново се отварят, но само подчинени на хигиената и дистанцирането. В бъдеще се планира възобновяването на образователния процес в училищата, да се разреши на ресторантите и хотелите да работят, заяви премиерът Кириакос Мицотакис.

Въпреки прогнозите на много експерти, Гърция изненадващо лесно понесе пандемията, въпреки че имаше всички предпоставки за кризата: слаба икономика, все още страдаща от последиците от финансовата криза, слабо развита система на здравеопазване и най-старото население в Европа. Освен това гърците не се доверяват на своите политици и държавни институции. Заедно с икономическите последици от кризата това е „готова рецепта за бедствия“.

Но всичко се оказа съвсем различно, продължава немското издание. И докато епидемията все още бушува в повечето европейски страни, в Гърция до 3 май са регистрирани само 2626 случая на коронавирусна инфекция и 144 смъртни случая. В момента 37 души са в реанимацията. Международните организации и медиите, както и други правителства, хвалят Атина за такава статистика.

Успехът на страната се дължи на четири фактора, пише Der Spiegel. Първо, гръцките власти отговориха на предупрежденията на учените още през февруари. Второ, Мицотакис действа решително, без да губи време.

Още на 27 февруари, след като в страната беше регистриран първият случай на коронавирус, властите, въпреки масовите протести, отмениха карнавалните мероприятия. От 11 март училищата са затворени, а скоро кината, магазините, музеите, ресторантите, баровете и църквите. Международните полети бяха отменени, границите бяха затворени. Всички гърци трябваше да уведомят по SMS, че имат намерение да излязат от къщи.

Трето, в по-голямата си част, гражданите на страната спазваха нормите на социално дистанциране, като по изключение се довериха на властите си по този въпрос. И накрая, четвърто, всички тези мерки позволиха на Гърция да спечели време, за да увеличи със 70% броя на леглата за интензивно лечение в болниците. Освен това според Министерството на здравеопазването са наети 3 хиляди нови медицински работници.

Сега с отслабването на карантината икономическите последици от пандемията излизат на преден план. Страната е изправена пред дълбока рецесия. Безработицата може да нарасне отново до 20%.

Всеки трети хотел и ресторант, най-вероятно, няма да може да се отвори отново. Но гърците имат надежда: те доказаха на себе си и на света, че отговорно подхождат към борбата с вируса. В резултат на това страната ще може да се справи по-бързо от останалите с икономическите последици от пандемията.