До 70-75% трябва да са суровите плодове и зеленчуци в храната ни, а отношението зеленчуци-плодове трябва да е 2 към 1. Когато консумираме голямо количество плодове, приемам и голямо количество захар. Това обясни пред bTV д-р Силвия Паскалева – диетолог и физикален терапевт.
 
„От най-ранна детска възраст ние трябва да приучаваме децата към вкусовите рецептори. Давайки му плод, който то обича, постепенно ще започне да го приема. Давайки му шоколад, естествено, шоколадът е много сладък, често с много атрактивна опаковка, то ще започне да яде шоколад. Но ние не трябва да изключваме едното или другото, просто трябва правилно да насочваме децата“, обясни тя.
 
5 причини да спрете да ядете кетчуп и то веднага

Плодове, които могат да се ядат за десерт са ябълките, каза още тя.
 
Диетологът изтъкна, че храната за децата трябва да е сготвена и прясна, а сандвичите, които са много удобни за родителите, не са никак полезни.
 
Липсата на минерали и витамини през зимата нараства, затова е важно да се приемат плодове и зеленчуци. Много пъти консервираното е много по-полезно от прясното, трябва да се върнем към традициите, според лекаря.
 
Д-р Силвия Паскалева припомни, че е опасно безразборното приемане на антибиотик, защото това влияе на имунната система.