Експерти по храненето предупреждават да се внимава с консумацията на готово студено кафе и чай, защото тези напитки са висококалорични.

Производителите на тези напитки добавят в тях захар или сметана, подсладители и различни видове стабилизатори на киселинността, за да се прикрие горчивият вкус на студеното кафе.

7 червени плодове, които ще направят чудеса с тялото ви

Тази напитка е по-калорична от капучиното или обикновеното кафе с мляко.

Затова на потребителите се препоръчва да избират кафе без изкуствени подсладители, с най-малък брой калории и с такова съдържание на кофеин, за да се получи оптималната комбинация от освежаване и антиоксиданти.

По отношение на студения чай експертите смятат, че за максимално положителен за здравето ефект трябва да се подбира този, който е с най-голямо количество антиоксиданти.

US вирусолог посочи опасностите от ваксина срещу COVID-19 и кое ще унищожи вируса

Студеният бутилиран чай едва ли ще доведе до желания ефект, защото съдържанието на захар в него е двойно повече от препоръчваното.

Студеният чай в бутилка съдържа почти 10 пъти по-малко антиоксиданти в сравнение с чая в пакетче. Това означава, че полезните свойства на чая са сведени почти до нула.

Затова се препоръчва любителите на студен чай да си го приготвят вкъщи и да го оставят в хладилника да се охлажда, без да му се добавя лед. По-полезно е да се пие прясно приготвен чай, тъй като с времето изстиналият чай губи антиоксиданти.