Аз съм първият директор на „Пирогов“, който е външен за болницата. Аз съм педиатър, но не съм работил преди това в болницата. Влизам в конкурс по времето на проф. Костадин Ангелов. Влизам като председател при борда на директорите. Работя в „Пирогов“ при 5 правителства. Това заяви пред bTV директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

Той уточни, че е приел да стане изпълняващ длъжността директор на болницата по молба на тогавашния здравен министър Асена Сербезова.

„Поех болницата в спешен порядък, тъй като бях председател на борда на директорите, а след това при Асен Меджидиев съм спечелил конкурс за директор на „Пирогов“, обясни той.

„С всяко една правителство винаги съм правил едно и също – давал съм доклад какво е ставало, какво се прави и какво предстои“, заяви д-р Димитров

Той потвърди, че болницата има дългове от 65 млн. лв. Когато е поел „Пирогов“ е имало 17 млн. просрочени задължения, върху които са се трупали лихви, към различни доставчици.

„Към този момент няма нито едно просрочено задължение. Ние обслужваме всички задължения към доставчици, кредитори, енергоносители, служители – няма нито един ден забавена заплата“, посочи д-р Димитров.

Той изтъкна, че има увеличение от 25% на брутната заплата в „Пирогов“.

„Финансовата загуба, която констатират одиторите, не е по мое време“, заяви той. „Аз поемам в края на юни, финансовата загуба се приписва в края на годината и ми се приписва на мен – малко несериозно е“, допълни той.

По думите му, той е изтеглил креди от 34 млн. лв., с който е консолидирал други кредити и е изплатил просрочени задължения.

Относно това защо кредитът е изтеглен от търговска банка, а не по линия на бюджета, той посочи: „По линия на бюджета нямаше достатъчно средства, които да ми осигури здравното министерство. Аз писах писма до тогавашния здравен министър и ми беше отговорено, че ми разрешават да изтегля този кредит“.

„Аз съм бизнесмен. За мен не е проблем управлението на болницата. Моят опит е такъв“, заяви д-р Димитров.

По отношение на одитния доклад, заради който беше поискана неговата оставка, той посочи, че е него има оплаквания от същата фирма, за която е имало информация, че доставя развалена храна в детската клиника.

„Тогавашният директор прекратява договора им за това нещо“, обясни той.

„Аз ходя всеки ден и искам да ми носят от храната, която носят. Аз щях да бъда първият, който реагира“, каза той относно ситуацията към днешна дата.

Д-р Димитров отрече да е имал намерение да се кандидатира отново за директор на „Пирогов“ след изтичането на мандата му: „След 4 месеца мислех да се оттегля. Бях започнал да говоря с колеги да ги подготвя, за да има един плавен преход

„Каня проф. Хинков да дойде в болницата утре в 12.30. Да се срещне с хората и да види на място в болницата, колегите, да чуе техните мнения, той да има един конструктивен диалог с тях“, заяви д-р Димитров.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук