Подготвил съм писмо до юристите на МС за случая „Пирогов“. Аз съм подчинен на премиера и съм участник в МС не в НС. Решението на Здравната комисия е прецедент. Не знам дали трябва да се съобразя с него и затова ще питам юристите.

Това заяви в ефира на БНТ здравният министър проф. Христо Хинков.

„Трудно ми е да кажа колко точно е голяма щетата върху „Пирогов“. Ако говорим за финансовото състояние на болницата, то в никакъв случай то не е това, което се описва от директора й. Тя не е на печалба. Но не това е важно. За финансовото състояние на „Пирогов“ се знае от отдавна, че не е добро“, смята той.

По думите му проблемите остават, защото взетите заеми трябва да се връщат. Според него има големи нарушения по Закона за обществените поръчки и те са извършени от конкретно лице – шефът на болницата.

„Мога да бъда обвинен в безстопанственост, ако не предприема действия“, обясни здравният министър.

"Необяснимо е защо ми искат оставката. Това е безпрецедентно. Когато са открити нарушения по нормален път, законов ред, по една проверка по сигнал, изведнъж се създава защитна стена от политици, които застават в защита на един човек, включително поставят под съмнение и бюджетът на държавата", каза Хинков. 

"Ако има някакви връзки и зависимости, не ги знам. Дори и да подозирам нещо, не мога да го докажа. Самата реакция на политиците обаче е неправомерна. Няма равновесие в това", смята той.

"Ако се установи, че данните на този доклад са измислени, аз ще си подам оставката. Но аз не мога да си представя, че тези цифри, подкрепени с документи, които са изискани от Икономическа полиция, биха били неверни", каза той.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук