ДКЦ „Софиямед“ с тест за хранителна непоносимост
Хранителната непоносимост/нетолерантност/ е често срещано състояние, което засяга много хора по света. Според проучване до 20% от населението на света може да има хранителна непоносимост
ДКЦ „Софиямед“ въвежда нов диагностичен тест за откриване на непоносимост към 90 различни вида храни. Тестът е разработен на принципа на определяне на специфични антитела IgG в човешки серум/плазма, които се образуват към определени храни (хранителни антигени) и предизвикват неблагоприятен имунен отговор. Осъществява се чрез ELISA метод.
„Хранителната непоносимост/нетолерантност/ е често срещано състояние, което засяга много хора по света. Според проучване до 20% от населението на света може да има хранителна непоносимост. Това състояние често се пропуска,защото се диагностицира трудно, няма специфична клинична картина или възрастова група“, коментира Евгения Вучева, началник Клинична лаборатория в ДКЦ „Софиямед“.
Хранителна алергия или хранителна непоносимост?
При хранителната алергия се образуват антитела IgE, освобождава се хистамин и други химични медиатори и се наблюдават симптоми до няколко секунди или минути след консумация на определен хранителен антиген. Симптомите включват: обриви, кихане, трудно дишане и анафилактичен шок.
При хранителната непоносимост реакцията към приетата храна може да е след доста време.Тя се дължи на образуването на антитела IgG , последващо образуване на комплекси антиген/антитяло отлагащи се в в тъканите и причинява хронично възпаление.
Тези комплекси на антителата с хранителни белтъци определени като чужди антигени са отговорни за забавеното начало на симптомите, които могат да се появят няколко дни след консумацията на храна.
Симптомите включват: тревожност, депресия, главоболие/мигрена, умора, екзема, астма, болки в ставите, хроничен ринит, артрит, проблеми с теглото, подуване на корема, диария и фибромиалгия. Често тежестта на симптомите се определя от количеството на приетата храна т.е.реакцията е дозозависима. За разлика от хранителните алергии, хранителните непоносимости не са животозастрашаващи, но могат влошат качеството на живота.
Храните, които най-често предизвикват хранителна непоносимост са: млякото и млечните продукти, зърнените храни (пшеница, овес, ръж, ечемик), ядки (фъстъци, орехи, бадеми, които съдържат салицилати), храни, които съдържат добавката мононатриев глутамат и др.
Много заболявания и симптоми се свързват с хранителна IgG- реакция: автоимунни заболявания,ставни болки, отоци, схващания,хронични респираторни заболявания,хронични заболявания на храносмилателната система,кожни заболявания, вкл. екзема, псориазис,,хронични главоболия,умора,депресия,метаболитен синдром, затлъстяване,синдром на раздразнените черва,възпалителни заболявания на червата и жлъчката ,предменструални проблеми,хиперактивност ,дефицит на вниманието,повтарящи се инфекции.
Ако подозирате, че имате хранителна непоносимост, e важно да говорите с лекар. При наличие на оплаквания от храносмилателната или друга система, потърсeте специалист, за да бъдат отхвърлени други сериозни заболявания.
Екипът на ДКЦ „Софиямед “ препоръчва при интерес към теста и налични симптоми, след консултация със специалист и оценка на състоянието, да се проведе „Тест за хранителна непоносимост“. Това е един от най- надеждните методи за идентифициране и определяне на степента на нетолерантност към дадена храна.
„За провеждането на теста не е нужна предварителна подготовка. Необходими са само няколко милилитра венозна кръв. Резултатът е готов в рамките на 1-2 работни дни.
Това е и едно от предимствата на теста, заедно с надеждните резултати и богатия списък от изследвани хранителни групи. Реакцията на организма спрямо всеки вид храна се оценява като: “силно позитивна“, „позитивна”, „слабо позитивна” или „негативна реакция”.
При положителен серологичен резултат за антитела за преодоляването на хранителната нетолерантност се препоръчват комплекс от мерки – изключване на дадените храни за определен период от време от менюто, намаляването на приема на някой от тях или като цяло изключването им от ежедневното меню“, допълва д-р Вучева.
Повече информация за Тест за хранителна непоносимост вижте на www.hospitalsofiamed.bg или тел. 02 465 0000
Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук
Последвайте ни