До края на юли - началото на август делта вариантът ще стане доминиращ у нас. Това прогнозира пред БНР Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент "Информатика" на Нов български университет.

Той предупреди, че "може да има вълна, която дори е по-лоша от предишните", но поясни, че все още има неясни параметри.

Математикът бе категоричен, че трябва да се направи масова ваксинация. По негови думи ваксинацията е като данъците - колкото имаш свобода да си плащаш данъците, толкова имаш и да се ваксинираш.

Той заяви, че при по-преносимия вариант на коронавируса трябва да имаме по-затегнати мерки и да се тестват често едни и същи лица. Според него трябва да се използват и маски с по-висока степен на защита.

Относно представения вчера от здравния министър план за управление на здравната криза при следваща вълна Томов подчерта, че е неправилно епидемия да се управлява само по заболеваемост. Трябвало да се управлява през репродуктивното число.

Той обясни, че негови колеги са предоставили на Министерството на здравеопазването статия с анализ за управление на риска, в която се предлага да не се разчита на фиксирани нива на заболеваемост, защото това е работило при китайския вариант на коронавируса.

"Не се управлява така неустойчив процес. Някои мерки трябва да са постоянно, да не изчезват, а други - да се разхлабват или затягат според числото R", поясни математикът.

Той посочи, че не се отчита, че всеки следващ вариант на вируса е все по-заразен и все по-трудно се управлява. По негови думи при затваряне в тъмночервената зона на ниво 9 000 хоспитализирани се очакват минимум 15 000 хоспитализирани.

Затваряхме на много по-ниски нива при предишните две вълни, предупреди той.

Според Томов разпространението на един вариант не зависи от мерките, които се взимат спрямо него.

"По броя случаи на ден не зависи това за колко време той ще стане доминиращ спрямо другите. Това за колко време става доминиращ, зависи от съотношението на неговото число R спрямо това на предишните варианти", коментира той.