Националният център за заразни и паразитни болести заедно с Европейския център секвенират проби за новия британски щам на COVID-19. Той се характеризира с по-голяма заразност. Тенденцията се очертава да е с малко по-висок леталитет. Това заяви доц. Любомира Николаева-Гломб в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Тя каза, че този вариант на вируса засяга повече младите хора: „Той се захваща по-здраво и се размножава по-бързо в носоглътката. Вече все повече млади хора се разболяват симптомно“.

Доц. Гломб припомни за т.нар. руски грип, който е бил наличен преди около век и половина. Според нея той е бил причинител на сезонните настинки: „Предполагаме, че това ще стане и с коронавируса, но трябва време“.

„Всяка епидемия си следва своя ход. Тя тръгва към един пик, след което той започва да спада“, заяви доц. Гломб. Излизането на чист въздух, честото проветряване и стоенето на слънце има позитивен ефект в борбата с коронавируса.

Тя беше категорична, че вирусът не е чак толкова променен: „Той заразява хората, пренася се, а в момента се адаптира“. Симптомите на британския вариант са същите като при класическия.

Относно ваксините доц. Гломб коментира: „Излязоха много публикации, които оказват, че ваксините образуват антитела срещу всички варианти“. Хората трябва да се осланят на достоверни сайтове, завърши тя.