Коронавирусът носи своите безспорни рискове за здравето, но не бива да подценяваме силата на познатите грипни пневмонии, просто поради факта, че е по-добре познат на медицината от COVID-19.

Това мнение изрази началникът на клиниката по пулмология и фтизиатрия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен доц. Явор Иванов за предаването „Пулс“ по Канал 3.

„Не бива да има илюзии, че грипната пневмония е по-лека от тази, която наблюдаваме сега при COVID-19. Помня една зима през 2009 г., когато починаха много млади хора от пневмонията, причинена от т. нар. свински грип“, сподели доцентът.

Първият контракт на медика с новия коронавирус е бил „особено стресиращ“, тъй като е наложил много бързо да се промени мисленето в болниците и методиката им на работа и прием на пациентите.

„Първите пациенти, които се диагностицираха при нас, при тях нещата завършиха благополучно. Те бяха лекувани по правилата за лечение на пневмония“, разказа още доц. Иванов.

Той е на мнение, че в момента коронавирусът се държи относително нормално и това налага една рутина в работата на лекарите при лечението на пациентите, докато междувременно се откриват нови и нови методи за по-ефективно лечение.