Главният държавен здравен инспектор доц. д-р, д.м. Ангел Кунчев изненада всички с доста интересна „антиваксърска теория“. Това той направи чрез пост в личния си фейсбук профил.

Доц. Кунчев сподели статус на Боян Юруков, в който се говори за хората, нежелаещи да си поставят К-19 ваксина, както и защо когато дойде поредната COVID-19 вълна у нас ще си скубем косите.

Ето какво гласи постът:

Новата ми любима антивакс теория, която се върти из нета, но особено силно из българските групи e, че сърдечните проблеми на Кристиян Ериксен били причинени от втората доза на ваксина срещу коронавирус. 

В действителност той нито е боледувал от корона, нито е бил ваксиниран с дори една доза. Лекарите му го отхвърлиха категорично и помолиха да не се спекулира с това.  

Когато хората търсят причини за нерационалното си мислене и в подкрепа на неподкрепени научно тези си измислят какво ли не. Това смесено с популистки изказвания на политици, new-age хипи вярвания за натурални лечебни енергии, детокс и подобни на публични личности и откровено жълто гонене на сензации от иначе национални медии, получаваме, че желаещите за ваксинация са толкова малко, че едва 10% от сънародниците ни са се решили на превенция. При това повечето от последните са вече с две дози. 

Не, че хаосът в организацията и комуникацията на здравните власти не помогна за това, но вече трудно се намира извинение да се ваксинираш.

После като дойде третата вълна есента и ще се чудим всички от къде е дошло и пак Европата ще е виновна, че ни блокира пътуванията и търговията. 

Докато другите се възстановяват икономически, у нас хора учили в прехвалената образователна система от соца пак ще се чудят дали 4 на 100 е по-голямо от 4 на 100000.