Над 32 000 са смъртните случаи от COVID-19 нас към 18 януари. Към вчерашна дата 14-дневната заболеваемост у нас е 1144 на 100 000. Има ръст на пациентите в болниците като за седмица той е над 60%.

Toва каза по време на изслушването си пред парламентарната комисия по туризъм главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

От думите му стана ясно, че пикът на настоящата вълна се очаква до две-три седмици. "Смятаме, че януари - февруари ще бъде достигнат пикът и ще започне сериозен спад, но това няма да стане в един и същи момент за цялата страна", допълни той.

"Много вероятно е това да е последната вълна", смята доцентът.

Доц. Кунчев не се ангажира да прогнозира колко време ще продължат здравните мерки, които все още не са и на национално ниво и за момента ще бъдат въведени от няколко области, където е най-висока заболеваемостта.

Извънредно! Подготвя се яко затягане на мерките в няколко области у нас ВИДЕО

"Смятам, че до края на февруари или първата половина на март, нещата би трябвало да тръгнат към нормализация", каза главният държавен инспектор. 

Той напомни, че още преди месец е предупредил, че тази вълна няма толкова силно да засегне здравната система, което се потвърждава от досегашните събития, но ще засегне икономика.

Той даде пример с това, че в столичната РЗИ в момента работят 55 на сто от заетите, а останалите са под карантина.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!