"Влизащите българи от „червена зона“ ще могат да си направят PCR тест и у нас в рамките на 24 часа. Ако той е отрицателен, 10-дневната карантина отпада." Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг относно новите мерки за пристигане от чужбина у нас.

От днес българските граждани, които пристигат от държава, попадаща в "червена зона" за COVID-19, трябва да представят пред граничния здравен контрол отрицателен PCR, направен до 72 ч.

"Българските граждани, влизащи в страната е по-добре да имат предварително направени изследвания, но за тези които нямат, ние изискваме PCR, ако нямат, те се поставят под карантина за 10 дни.

В случай, че го направят веднага след влизането и изпратят по електронен път съответния документ, то директорът на РЗИ отменя карантината", уточни главният държавен здравен инспектор. Може да очакваме, че вълната ще се развива и ще достигне до всички страни, добави Кунчев, цитиран от bTV.

Експертът обясни, че ваксинираните също ще се наложи да се подложат на тест, защото може да са преносители и това ще ни гарантира, че няма да има разпространение на нови варианти на вируса в страната.

"Очакваме и постепенно повишение на случаите на индийския вариант у нас", каза още той и добави, че нова вълна може да има септемри-октомври. Според него при повече ваксинирани вълната ще мине по-леко и с по-малко критични ситуации.