Ваксини има - и за ковид, и грипни, така че, който иска да се предпази чрез тях, може да го направи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той уточни, че противогрипната ваксина е безплатна за лица над 65-годишна възраст.

"Ако трябва да говорим от медицинска гледна точка обаче, най-вече препоръчвам ваксините на възрастните хора, тъй като грипа, все пак, не е обикновено респираторно заболяване, може да протече и с доста усложнения.

Колкото до ковид - логично е той да продължи да се предава лесно, но не и да върви към много тежко заболяване, както беше в началото на пандемията. Да, вероятно ще се приближи към другите респираторни заболявания, но с какви щамове, с какви качества, тепърва ще се вижда", разясни доц. Кунчев в сутрешния блок на БНТ.

"Мислех, че съм наясно с всички възможни прояви, които дава така наречения постковиден синдром, но се оказа, че не е така. Той се оказа твърде многолик - на практика може да засегне всичко, всеки орган.

Имаше обсъждания наскоро за това да се направи постковидна пътека, но е много трудно, защото, едва ли не, трябва да сложиш всичко, целия организъм. Постковидният синдром може да удари навсякъде и борбата с него ще е много трудна, но продължаваме да търсим варианти.

Ние не знаем кой от многото нови щамове води до по-тежък постковиден синдром, а той очевидно ще зависи от характеристиките на всеки нов щам на вируса. Затова казвам, че няма нищо универсално, много е трудно.

Всичко зависи кой човек от какво се оплаква - дали е хронична умора, дали е мозъчна мъгла, която пречи да се извършват нормално задълженията, дали ще е косопад, кожен проблем, всичко може да бъде засегнато. В повечето случаи човек усеща, че не се чувства добре, че е загубил тонус и започва да търси причината.

Дали можем да говорим за така наречения експресен 24-часов вирус? Респираторните вируси в България са над 20 вида, а клиниката им е една и съща. Ако става дума за такава продължителност, от такива часове, според мен може да се говори само за по-леко протичане на някой от тях, не за нов вирус", завърши доц. Кунчев.

Как организмът ще реагира на вируса зависи предимно от нивото на имунитета, обясни доц. Кунчев и призова да не се подценяват рисковете. 

"Няма го този характерен признак при класическите варианти на загуба на обоняние, почти липсва, за сметка на това - главоболие, много силна отпадналост, температура, макар и не винаги във високи стойности и много неприятна кашлица, която в началото започва като дразнене в гърлото, след това става много изявена, в отделни моменти човек почти не може да си вземе въздух", обясни Кунчев.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук