Официално ваксинирането срещу новия щам на COVID-19 започва от сряда. Това е денят, от който всеки, който желае може да му поставят Comirnaty Omicron XBB.1.5, ще може да бъде регистриран в системата и да получи сертификат. Това каза пред „Телеграф“ д-р Кремена Пармакова, която е експерт в Министерството на здравеопазването.

“Новото при тази ваксина е, че се променя изцяло концепцията за първична имунизация и бустер. Тази ваксина изисква прилагането само на единична доза“, поясни тя и добави, че първите 80 хил. дози вече са у нас, като страната ни ще получи общо 1.3 млн.

Ваксини

Поставените досега ваксини срещу старите варианти на COVID-19 не пазят от новите видове, затова е необходимо да си поставим подобрен препарат, заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

“Това, което в момента циркулира в света, е включено почти на 100% в ъпдейтваните ваксини, които получихме за този сезон.

Може да разчитаме на значителна защита. Много често се сменят, бързо се предават, но протичат сравнително доброкачествено“, посочи здравният инспектор.

Доц Кунчев каза още, че заболеваемостта е скочила три пъти и ако в края на август е била 3/100 хил., то сега е над 22/100 хил., но въпреки това едва 200 души седмично се лекуват в обикновено отделение, 10-15 стигат до интензивно, а смъртни случаи почти няма.

„Можем да кажем, че от тази гледна точка COVID-19 все повече прилича на всички респираторни вируси като грипния, с който се срещаме всяка година“, коментира той.

Симптоми

Конюнктивит е симптом само при щама, който върлува в САЩ и още няколко страни в Европа. „Той е в не повече от 25-30% от случаите. При другите е класическа картина – много силна изразена уморяемост, температура, дори и не висока, понякога кашлица, тежко главоболие. Тези симптоми, различно представени, отминават за 3-4 дни“, посочи той.

Грип

Най-вероятно грипната епидемия ще достигне България в края на януари, тъй като в 90% от случаите е така, смята доц. Кунчев.

„Първите случаи ще започнат в края на октомври, ноември, постепенно ще се покачи процентът на положителните, за да достигне до епидемични размери през януари и до обявяване на епидемия или в страната, или в отделни области“, коментира той.

По думите му делът на хората, които си поставят противогрипни ваксини, е твърде нисък – 15-20%, и няма как да ни предпазят от предстоящата епидемия, но пък гарантира на хората, които са си ги поставили, че ще имат изградена защита срещу дивия вирус.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук