Все още не навлизаме в пика. Заболяемостта е все още 60 на 100 хил., но много бързо се развива вълната. Това заяви държавният главен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на bTV.

“Преди 3 седмици ми направи впечатление, че колегата от Германия каза, че за 2-3 дена се удвояват случаите. Няма изненада, това бе очаквано“, заяви той.

По думите му всички са предричали, че пикът ще стане септември-октомври. „Според мен ще стане по-рано. Как ще се развие вълната? Това е важният въпрос - може да сме като Гърция по 500 случая на ден, може и като Кипър с по 1500. Цената е различна“, заяви доц. Кунчев.

Той отбеляза, че има разлика с настоящата обстановка и миналите вълни.

„Първо сега сме по-подготвени, хората са по-спокойни. От друга страна нивото на имунизация е по-малко. Това е вълната на неимунизираните и младите хора“, посочи той.

„В края на седмицата може да стигнем 1000 случая. За края на месеца е рано да се каже. Има 2 заблуди, срещу които се боря. Едната е, че мерките не действат. Ако някой каже затваряме ресторанти, концерти и на другия ден няма да имаме случаи, значи лъже.

Другото е, че се фаворизират някои мерки за сметка на други. Може да си мием ръцете по 10 пъти на ден, но вирусът е във въздуха – в аерозол – точно натам трябва да се насочват мерките. Преди всичко трябва да избягваме места със струпване на много хора. 99% от вируса го приемаме от въздуха“, уточни експертът.

„Има някои обнадеждаващи елементи. В Гърция стигнаха едни високи стойности, но вече 2-ра седмица ги задържат. Ако ние го направим това, ще е добре“, отбеляза той.

„Не предстои ново затваряне по 2 причини – Първо - обществото е много уморено. Ако някой каже от утре спираме да ходим на работа и вирусът ще изчезне, това е илюзия. Така е при въздушно-капковите инфекции. Второ, ако обществото не го е осъзнало, че са нужни мерки, няма как да стане на сила“, смята той.

„Ваксинираният човек първо е предпазил своето здраве, второ е в услуга на обществото. Да, той може да носи вируса, но няколко пъти по-малко. Трябва не да наказване неимунизираните, но да дадем предимство на ваксинираните. Нека да не е крайният – френският вариант, да не може да се влиза в обществен транспорт, в заведения, но да се дава предимство. Веднъж да имаш този сертификат, да го няма това чакане по границите.“, предложи той.


Обмислят се всякакви варианти. Има групи, които поради същността на работата си, трябва да бъдат ваксинирани – здравни работници, социални работници и работници в заведения. Аз го предлагам това, заяви той.

Според него сертификатът за ваксиниране ще важи поне до края на годината. "Поне докато не бъде прието официално прилагането на трета доза, което ще е поне до края на годината, той ще важи. Към края на годината ще слагаме трета доза. Ние още другия месец може да имаме друг вариант и да не са валидни мерките и ваксините.