"За последния месец имаме 6,5-7 пъти нарастване на заболеваемостта от коронавирус. Тежките случаи не растат в такъв диапазон.

10-20 са в интензивни отделения на седмица. Няма почти смъртни случаи", това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обясни, че характеристиките на коронавируса доста се доближават до тези на грипа. "Няколко варианта все пак са под наблюдение. А в момента има 80 000 налични нови дози ваксини против COVID-19", добави Кунчев в сутрешния блок на bTV.

Той обясни, че възникват нови щамове, като последният се изследва и се забелязва, че попадне ли в семейство или колектив, се разпространява много бързо. Боледуването е 4-5 дни с главоболие, висока температура и много силна отпадналост.

Доц. Кунчев уточни, че протича леко, но по-притеснителното е при постковид синдрома, който доста засяга цялостно имунитета.

По думите му освен "Пирола" се наблюдава и вариант на коронавируса "Ерис", който е доста различен, но не е тежък.

Главният държавен здравен инспектор коментира и грипа. Ваксинацията за хората над 65 години, за които държавата осигурява ваксина, започва на 27 септември. И тази година ще може да се избира между ваксините на двама производители.

Доц. Кунчев обясни още, че нужните количества са доставени и вече се разпределят при личните лекари.

Освен това той добави, че тази зима, както всяка, грипната вълна вероятно ще започне в края на януари и началото на февруари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук