На този етап не се налага затягане на мерките или поставяне на нови такива, а е важно да се спазват вече наложените такива. Това заяви в ефира на Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

БЛИЦ припомня, че за последното денонощие нови 516 случаи на коронавирус бяха установени в България.  

Запитан колко дълго можем да поемаме над 500 случая, ако това е тенденция, той отговори: "Средно за България доста дълго може да издържим. Имаме заетост от 14-15% на леглата дори при такива рекордни заболели".

"Това не значи, че на отделни места няма да има критични ситуации. Бих посочил Бургас и до известна степен Благоевград като критични градове. Разбира се, и там има варианти какво да правим и да ангажираме нови болници", каза доц. Кунчев.

На въпрос ще се постави ли мярка за маски на открито, той отвърна: "Всичко е на масата и всичко се обсъжда. Разбира се, щом всички други страни въвеждат мерки, и ние ще го обсъдим. На този етап не се налага коренна промяна в мерките".

"Все повече си мисля, че не е идеята да се слагат нови и нови мерки, а да се спазват старите. Ако не се спазват мерките, каквото и да правим, ефектът няма да е необходим", каза още доц. Кунчев.

По темата ще се стигне ли до забрана само за възрастните хора да излизат от вкъщи, той заяви: "Виждате, че в групата на починалите голяма част са хора над 65 г. И двата варианта са възможни. Не са много леки, защото създават затруднения на семействата. Ако го наложи ситуацията, ще го направим".

По думите му кихането само по себе си не е симптом на коронавирус, тъй като сме в разгара на много други респираторни инфекции и се среща често. "Симптомите са умора, температура, прояви от страна на горните дихателни пътища като кашлица, затруднено дишане, задух и загуба на мирис и вкус", уточни главният държавен здравен инспектор. 

На въпрос коя терапия се използва у нас, доц. Кунчев каза: "България поръча ремдесивир и ще получи 2500 дози по поръчката, организирана от ЕК. 2800 флакона още преди това са разпоредени . Всяка една болница у нас лекува със същите медикаменти, с които е лекуван и Тръмп - ремдесивир, дексаметазон".

Въпросите, зададени на вчерашния брифинг на НОЩ вчера пък провокираха доц. Ангел Кунчев да реагира по-остро от обикновено. Причината - питане за това какви прагове на заболеваемост трябва да има, за да се наложат по-строги мерки.

„Хайде кажете ми вие какви прагове да определим, като в момента има страна на 100 километра от нас, в която има 500 на 100 000 заболеваемост? Добре, да ви кажа 200-300, какво ще промени това? Всичко зависи от ситуацията към момента и това, което каза министърът – 23 показателя.

И моля всички, които си мислят, че тук работят идиоти, да проверят каква статистика водим. Защото преди да вляза, пак един господин от тези активисти, който ме снима с телефона ме пита:

„Вие правите ли разлика между заразени и положителни?“ Не, бе, не правим. Ние сме от гората паднали и не ги разбираме тия работи. Значи направо е смешно. Трудно се обясняват някои данни.

Аз ще ви ги дам тези 20 и повече показателя. Ами за половината от тях хората няма да разберат за какво става въпрос и това е нормално, не е тяхна работа. Затова се опитваме да дадем максимално синтезирана и разбираема информация. Не може да има прагове. И в момента в Бургас три болници са заети изцяло с болни, а в Разград има 5-6 болни. Е, какви прагове да ви дам? “

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!