Шансът смъртните случаи да са резултат от ваксинацията е много малък, но това трябва да се докаже. За всички случаи се събира цялата информация, събират се топ експертите, които трябва да се изкажат дали има връзка.

Това заяви пред БНТ главният държавен главен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, коментирайки притеснителните случаи за починали след ваксинация с препарата на „АстраЗенека”.

Той бе категоричен, че ваксината трябва да отговаря на 2 неща: безопасност и ефикасност. „Разчитаме и на мнението на нашите експерти, които вече работят по въпроса, и на централните органи – ЕАЛ”, добави той.

Според него шансът да има такава причинно-следствена връзка е малък. „Ваксините на „Пфайзер” идват всеки понеделник, около 20 и няколко хиляди дози. От края на март и през април и там има определено увеличение. На „Модерна” също веднъж или два пъти седмично. И за трите ваксини, които ползвахме, фирмите намалиха количествата.

Средата на април ще трябва да получим и първите количества от ваксината на „Джонсън и Джонсън”.

„Не бих казал, че само възрастните хора са рискови. Засега децата не го карат много тежко. Все още няма крайните фази – още от вратата да минават на кислород. Групата на бременните жени също ме притеснява. Няма гаранция, че ако внесем следващ вариант, няма да има промяна на клиничната картина”, посочи той. 

На въпрос ще има ли локдаун от събота в София, доц. Кунчев каза, че все още нищо не е предрешено. „В момента тече заседанието на Областния щаб в София. Говорих с шефа на столичната РЗИ д-р Пенчев, той внася предложение за локдаун, аз го подкрепям. Засега предложението ни е за 2 седмици. Надяваме се, че за този период ще стигнем пика, но по-точната прогноза е 3-4 седмици.

Почти за всички ще е затварянето – за детски градини, за търговски обекти, фитнеси, спортни зали, танцови школи... Стиснете зъби още малко. Говорим за една много тежка, вероятно последна, за този сезон вълна. Ако успеем да се справим, би било чудесно”, каза още главният държавен здравен инспектор.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!