За изпуснатата работа в старческите домове е трудно да се говори, лично аз разпоредих те да са под постоянен контрол и сканиране с оглед да хващаме рано заразените. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова тв. 

"Мога да посоча 10 европейски страни, където измряха 10% от хората в старческите домове. Тук имаме две огнища в домове... Старческите домове не са отделени, там влизат персонал, доставчици и т.н", каза той, като добави, че, макар да са опитвали да ги отделят, това не може да стане на 100% и ситуацията е деликатна.

Запитан вярно ли е че се е знаело, че лекар, който преглежда домуващите в дома за стари хора във Варна, е заразен, доц. Кунчев отвърна: "Лекарят, дал положителна проба, работи на летището във Варна, а това му е втори трудове договор. Така е и при почти целия персонал, работещ в този дом. Но няма кой друг да работи, няма от къде да намерим персонал, който да работи само там".

"Тествани са всички, най-напред персонала. Много е трудно да кажем кой на кого го е предал. Дори е възможно и самият лекар да се е заразил от някой от домуващите", уточни експертът.

"Хората в болниците вече са 825, а в интензивните сектори са вече 50. Няма опасност засега да изчерпаме леглата, въпросът е че не става равномерно в страната. Там, където случаите са много, става по-трудно. Във Варна сега търсим резерви от легла", добави доц. Кунчев.

"С взетите мерки устояваме, но, ако продължава по същия начин заболяемостта, ще има някакви затруднения. Има места у нас с нулева заболяемост, но пък Русе и Варна са във фокуса", уточни главният държавен здравен инспектор.

"Не бих казал, че тенденцията не се променя. В момента сме свидетели на вълна, засягаща целия свят. Ние в момента, ако изключим Гърция, сме на последно място на Балканите и на 4-то в ЕС. Заболяемостта расте навсякъде. Освен държанието на обществото, има известни промени в характеристиките на вируса. По-лесно става заразяването - необдходим е по-малък контакт, по-малко време", каза той.

По думите му под почти са изключения случаите на хора под 18 години с тежко протичане на болестта.

Запитан дали има вариант в края на септември месец да не може човек да бъде приет в болница, доц. Кунчев отговори: "Не е възможно да не бъдем приемани. Болничната база в България е доста голяма. Всякакви легла можем да направим на специализирани COVID-отделения. Каквито и легла да направим обаче, ако няма специалисти, проблемът ще си остане".

Ако хората не осъзнаят, че има проблем, е възможно да се стигне до ситуацията в Италия и Испания", каза още доц.Кунчев и изрази надежда да не се стига до такъв сценарий.  Тенденциите са негативни към днешна дата, скринингът е по-голям в момента, но дори да се изследваме всички, това няма да спре разпространението на вируса, коментира още главният държавен здравен инспектор.

По думите му първите ваксини ще излязат до края на годината, но те по-скоро ще са експериментални и няма да стигнат сега до България, а по-вероятно е следващата година да се случи това.

На въпрос къде изчезна проф. д-р Венцислав Мутафчийски, той отвърна: "Това че не се появява по телевизиите, не значи, че е изчезнал. Според мен си върши работата и задълженията, а не е длъжен всяка вечер да е по телевизията".