Темповете на ваксинирането зависят от доставките и организацията. Това заяви пред БНТ доц. д-р Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация в България.

"В България има добър план за имунизация  - ще се ваксинират първо най-важните и рискови групи", каза още той. 

Това, което липсва е електронна система, за да няма нужда от списъци на болници и пациенти за ваксиниране, разкри доц. Околийски.

"Интересът за ваксинирането в Европа се увеличава, защото хората виждат ефектите и ползите от ваксините. В България за това подпомогна и здравният министър, който първи се имунизира", коментира представляващият СЗО в България.

"Не може да си позволим да казваме на хората непотвърдена информация. За жалост дори и експерти споделят данни, които не са базирани на факти. Попаднах дори на експерт от БАН, който вчера заяви невярна информация за имунизацията", допълни доц. Околийски.

"Друг проблем на пандемията е и домашното насилие - има бум на сигнали за жертви на агресия. Агресията е силно разпространена в страната ни, дори и в ежедневното общуване", завърши доц. д-р Михаил Околийски. 


"Влошеното психично здраве и насилието срещу жени и деца е огромен проблем, който знаехме, че ще се случи още март месец. Създаваме коалиции, за да го предотвратим където може. Имахме добра комуникация с омбудсмана, предложиха се законови текстове.

Имаме проект, който ще продължи с "Анимус" и УНИЦЕФ за ранното разпознаване на насилието и действията по него. Насилието много хора си представят само физическо, но то има много лице. За съжаление пропуснахме един случай в Сандански, където майка уби двете си деца. Медии го разпространиха като животинска реакция, това не е така, това е реакция психологична на напластено насилие. Много често сме груби един с друг, включително и за носенето на маски", каза още той. 

"Има данни за увеличаването на сигналите с 50%, жертвите са затворени в апартаменти с хората, с които живеят и се отключват агресия, повишена тревожност, комбинирани с употребата на алкохол", добави Околийски. 

"Много малко страни се оказаха добре подготвени. Сега се видя колко са важни здравните работници, трябва да се спре това изтичане на кадри", добави той.