Нов пик на заболели от COVID-19 ще има към средата на януари. Това прогнозира в предаването „Здравей, България” доц. Светлана Велизарова.

 „Вирусът има инкубационен период между 14 и 21 дни. Сметнете след коледните и новогодишните празници и ще имате реалната картина кога ще има нов пик. Това ще е между 10 и 14 януари”, заяви доц. Велизарова.

По думите й не е грешка, че децата се връщат на училище и в детските градини. 

„Опитът показва, че децата се разболяват от възрастните. Клъстерите в детски градини и ясли се получават заради болен възрастен”, коментира доц. Велизарова.

Затова и тя смята, че е важно учителите над 50 години да бъдат сред първите имунизирани.

„Те трябва да бъдат ваксинирани максимално бързо, а и в началните класове, и в градините едва ли са толкова много тези, които са над 50 години", каза доц. Велизарова.

„Българският народ е много болен. Не се профилактира. На едно от първите места по смъртност сме”, коментира още доц. Велизарова.

Самата тя още не си е сложила ваксина, защото не е на първа линия. „Уважавам новаторството, бих си сложила от РНК ваксините, защото предполагат по-дълга защита. И другите ваксини ще са добри. Надявам се до април, май, юни да се одобрят и другите ваксини и всички да взимат своя информиран избор”, заяви доц. Велизарова.

Но направи и сметка, че имунизацията може да продължи доста дълго време. „При 20 000 имунизирани на ден, направете сметка за колко време ще стигнем 1 милион. Може би 1-2 или 3 години ще имунизираме. Но първо и най-важно е да имаме ваксини в наличност”, обясни доц. Светлана Велизарова.