Докато НЗОК не се демонополизира и докато лекарите са наравно с бакалите, здравната система няма да се промени. Мнението изказа проф. Младен Григоров, завеждащ Клиниката по кардиология във II МБАЛ в София. Според него профилактиката трябва да бъде изведена на първо място, пише агенция "Фокус". 
„Докато доболничната помощ не се изведе решително напред за сметка на болничната, там, където пациентът може и трябва да се лекува – доболнично, никакъв ефект няма да има. Доколкото ми е известно, в момента имаме около 500 болници в страната при необходимост от около 100-150 и 104 в столицата. Това е положението. Още преди повече от 30 години финландците, които бяха закъсали като нас по отношение на сърдечносъдовите заболявания – с много голяма смъртност, обърнаха финансирането от 70 на 30 в полза на болничното лечение наобратно – на 70 на 30 за доболничното, което е основно профилактика. И, доколкото знам, свалиха с повече от 25%, което е огромно число за медицината, смъртността от сърдечносъдови заболявания“, обясни проф. Григоров.

Той цитира данни на СЗО, според която има два критерия, показващи дали здравеопазването работи - намаляване на смъртността и намаляване на хоспитализациите.

"Мерките, които се взимат, не намаляват нито едното, нито другото", коментира кардиологът. "Всичко в системата е сведено до пари, а те изтичат като вода в пясък", подчерта проф. Григоров.