Индийският вариант има една мутация, която подобрява свързването на спайк протеина към клетъчния рецептор. Това го прави по-заразен и може да се разпространява по-бързо.

Това заяви в ефира на Нова телевизия доц. Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести.

"Той е около 200% по-заразен от оригиналния вариант в Ухан. Този делта вариант е вероятно най-заразният, който е циркулирал досега сред населението", обясни той. 

"Самото заболяване засега няма данни, че протича по-тежко, но просто ще се разпространи много по-бързо сред населението", каза още доцентът. 

"Към момента се правят проучвания на място, за да се установят контактите на човека. Засега имаме само една потвърдена проба. Прави се проучване", обясни специалистът

"Добре е да имаме предвид, че този вид инфекции не могат да бъдат спрени, а единственият начин да спрем разпространението е, чрез ваксинация", категоричен е той. 

По думите му самото изследване отнема около седмица, а после се използват биоинформационни методи, които установяват самия вирусен вариант. 

Той призна, че технологично това изследване е по-бавно и се изисква повече време. "Откриването на един случай е много непоказателно, защото все пак на случаен принцип се прави подобно изследване.

Доц. Алексиев коментира и ситуацията на Балканите и съседните на България страни:

"Румъния е страна с най-голямо разпространение на Делта варианта. Има и няколко доказани случаи на Гама (бразилския щам)", уточни той.

Доцентът прогнозира, че делта вариантът започва да доминира.

"Би могло да се очаква постепенно разпространение на този вариант. Ваксинирайте се! Към момента всички имунизационни продукти могат да взаимодействат срещу разпространението на този вариант, както и на другите", каза той. 

По думите му няма доказателства да е по-резистентен на ваксините, а обратното, те могат да го блокират.

"Вирусите се разпространяват там, където има добра среда. Това е отражение на нашето поведение. За да се върнем към старото нормално, ни трябват ваксини. Това е и единственият начин да свалим маските", завърши той.