Агенцията по лекарствата на ЕС (ЕМА) и евродепутати предупредиха за рисковете от прибързаното одобрение на ваксини срещу Ковид-19, след като Великобритания даде спешно зелена светлина на експерименталната ваксина срещу Ковид-19, разработена от компаниите Пфайзер (Pfizer) и Бионтек (BioNTech), предаде БТА.

Великобритания стана първата западна държава, одобрила ваксина срещу Ковид-19. Решението беше взето по спешностна от правителството на премиера Борис Джонсън и по свръхбърза процедура на одобрение.

ЕМА, която отговаря за одобряването на ваксини срещу Ковид-19 за използване в ЕС, каза, че нейната по-дълга процедура на издаване на разрешение е по-уместна, тъй като се основава на повече данни и изисква повече проверки, отколкото процедурата, избрана от Великобритания.

Запитана за британското одобрение на ваксината на "Пфайзер", ЕМА заяви, че разрешение за пускане на пазара под условие е най-уместният регулаторен механизъм, който да се използва в настоящата извънредна пандемична ситуация.

Вчера ЕМА съобщи, че съгласно тази процедура ще реши до 29 декември дали да одобри ваксината на Пфайзер.
Членове на Европейския парламент също се отнесоха критично към британското решение.

Видният германски евродепутат Петер Лизе предупреди, че спешното одобрение от Великобритания на експериментална ваксина е "проблематично", тъй като е направено твърде прибързано.

"Смятам решението за проблематично и препоръчвам страните членки на ЕС да не повтарят процеса по същия начин. Няколкоседмично обстойно проучване на ЕМА е по-добро от прибързано спешно разрешение за пускане на пазара на ваксина", посочи Лизе, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Съгласно разпоредбите на ЕС ваксината на Пфайзер трябва да бъде одобрена от ЕМА, но страните от съюза могат да използват предвидена за спешни ситуации процедура, която им позволява да разпространят на вътрешния си пазар ваксина за временна употреба.

Правилата на ЕС все още важат за Великобритания, която официално напусна съюза на 31 януари, на за която правилата на съюза важат до края на годината.