Ще бъде ли проф. Асена Сербезова номинацията за министър на здравеопазването в бъдещия кабинет? Председателят на Българския фармацевтичен съюз е спряганото име за този пост.

Проф. Сербезова призна тя ли е новият здравен министър


С какви най-спешни задачи би се заела, ако стане министър? Какви решения на COVID кризата е готова да предложи? Ето какво каза тя в интервю за Нова ТВ:

- Вашето име вече беше спрегнато няколко пъти като бъдещ министър?
- Не мога да потвърдя, защото не е факт. Предстои съгласуване с коалиционни партньори, трябва да бъде уважена тяхната воля. Не бива да се подценява и омаловажа гласуването на народните представители в парламента.

Моментът е труден, борим се с поредната вълна на пандемията. Но това, че някакъв момент е труден, не трябва да ни предпазва от това да извършим гражданския си дълг. Идва момент, той отдавна е назрял, че всеки от нас, ако иска да сътвори по-добре бъдеще, трябва да загърби лично его, размисли и мисли. Това, което ни предстои, не бива да ни плаши.

Разбира се, че има разлики между отделни партии и политики. Умолявам всеки един, който води партии в парламента, да се опита доколкото е възможно да подпомогне това, което ще се случи, и да има дух на сътрудничество.

Видяхме разделението „за” и „против” ваксините. Като че ли се опитаха да разделят медицински съсловия, различни професии. Нивото на информираност на хората, като пациенти, е много ниско. Нямаме здравното образование, което е необходимо. Аз го възприемам като нормално в някои хора да има страхове и някои мерки няма да ги разбират. Въпросът е да се намери баланс на интересите на всички и най-вече на интереса на обществото и държавата, които трябва да оцелеят и да преминат през тази криза.

- Ще имате ли смелостта да налагате решения, които няма да се харесат на много хора?
- Здравният министър трябва да поеме отговорност. Да обяснява решенията като търсен ефект. Когато променя дадена заповед, да обяснява защо я променя. Тази информация е дължима към обществото.

- Какви промени трябва да се направят по отношение на пандемията и справянето с нея?
- Завъртяха се в пространството идеи за преструктуриране на лечебни заведения. Смятам, че към реализирането на тези идеи трябва да се пристъпва след внимателен анализ, внимателно слушане на всички заинтересовани страни, преценяване на рискове и ползи, какъв ефект ще бъде постигнат. Първите стъпки могат да се преценят, след като се видят какви действия са предприети досега и как са отразени те като резултати.