Властите в Гърция са готови да рестартират чуждестранния туризъм, като полетите до летище Елефтериос Венизелос ще бъдат пуснати от 15 юни, а до летищата на страната - от 1 юли, съобщава "Труд".

Това обаче не означава, че потокът от пътуващи към страната ще бъде неконтролируем. Напротив, ще има специални протоколи за сигурност, за да се идентифицират евентуалните случаи на коронавирус и се проверят контактите им, за да няма разпространение на заразата в Гърция.

Данните на пристигащите ще бъдат вкарвани в карта на оперативния център на Генералния секретариат за гражданска защита, в която страните ще бъдат класифицирани като "червени", "оранжеви", "зелени" и "жълти", в зависимост от епидемиологичните данни.

За "зелените" страни на около 150 пътници ще се правят от една до две проверки, за "жълтите" - най-малко пет до десет проверки, за "оранжевите" страни - 20 до 30, докато за "червените" страни може да бъде вземане на проби дори на половината пътници на полета.

За изпълнение на оперативния план се очаква да се създадат 15 ударни екипа, които да оперират на летищата в страната заедно с 500 военни лекари и медицински сестри. Тези групи, според плана, ще извършват проверки за вземане на проби на полети от чужбина, пристигащи в Гърция.

При позитивен тест пътникът ще бъде поставян в 14-дневна карантина.