Температура и хрема, кашлица и главоболие - при подобни симптоми повечето хора започват да се самолекуват с антибиотици, които са предписани на комшията или са останали вкъщи неизпити от предишно боледуване, пише Труд бг.

Положителният ефект е нищожен - напротив, рискувате в организма ви да се развият бактерии, получили вече устойчивост към лекарството. Ето пет разпространени болести, при които в никакъв случай не бива да се прибягва към антибиотици.

Болки в гърлото. Най-често те са предизвикани от ангина - вирусна инфекция, срещу която антибиотиците са абсолютно неефективни. Неизвестно поради каква причина много хора започват курс с безполезните в случая лекарства, игнорирайки симптоматичното лечение.

Остър бронхит. Противната дразнеща кашлица също не е причина да се минава на антибиотици, дори да продължава дни наред. Тук често грешат самите лекари, които назначават лечение за вирусна инфекция дори в случаите, когато няма и следа от нея, но в сегашните коронавирусни времена можем да ги разберем.

Профилактика. Да, съществува метод за такъв прием на антибиотици. Той обаче води до големи проблеми - ако имате грип, често възникват усложнения като бронхит. Ако обаче сте взимали антибиотици, микробите в основата на заболяването вече са изработили нечувствителност към лекарството.

Синузит. Всяка година десетки хиляди страдалци се сблъскват с това неприятно заболяване, т. е. продължителна хрема, която довежда до възпаление на носния проход. В повечето случаи причинителят е вирус, а на 83% от болните все пак им се предписват антибиотици.

Зъбобол. Въпреки разпространеното мнение, бактериите много рядко предизвикват възпаление на зъбния нерв. Точно затова самолечението с антибиотици не води до нищо добро, но неизвестно защо лекарите често ги предписват просто така, за всеки случай. По този начин те се застраховат срещу евентуален гноен процес около зъба.

Ако ви мъчи суха или влажна кашлица, не чакайте проблемът да се задълбочи, а използвайте някоя от бабините рецепти, с които са ви лекували като малки.

Мед и лимон

Cмecвaт ce coк oт мaлък лимoн и двe cyпeни лъжици мeд в тoплa вoдa и ce пиe. Haпpaвeтe някoлкo чaши oт тaзи нaпиткa и я изпoлзвaйтe, кoгaтo имaтe нyждa oт нeя.

Дюля, лук и орехи

Семенникът на една дюля, 1 глава смачкан лук с люспите и 4-5 счупени орехи с черупките се варят 15 минути в 500 мл вода. Прецежда се и се подслажда с мед. Пие се по няколко пъти на ден.

Ракия и мед

Равни части мед, ракия и олио (зехтин) се варят до кипване и веднага се отстраняват от котлона. Пие се всяка вечер в продължение на 1 седмица.