Далеч по-опасен е грип Б, отколкото коронавирусът. Няма никаква рационална част в това да се презапасиш с хранителни продукти. Евентуално да се успокоиш себе си, че нещо правиш заради вирусната инфекция. Това заяви шефът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски в ефира на bTV. 

"Смъртността за хора над 80 години е 14%. 3,6% е смъртността при хората между 70-80 години. Оттам смъртността във всички останали групи корелира с тази на грип Б. Това, което се говореше досега от експерти, че трябва да има по-голяма предпазливост за групи, които са със съпътстващи заболявания, е достоверно", допълни още той.

"Свръхинформирани, съответно свръхпаникьосани. Всички експерти недоумяват тази паника, която се развива в страните. Тази инфекция не се отличава от много други респираторни инфекции", смята още той.

Той разкритикува и поведението на българката от поставения под карантина хотел в Тенерифе.

"Защо тича по-целия хотел, след като сте поставени под карантина. Това са едни иррационални действия", посочи той.

"Всяка вирусна инфекция, която е опасна за здравето, би трябвало лекарските екипи да бъдат добре защитени. Един от големите проблеми е преизтощаването на системата. Китай има неизчерпаем ресурс, но 1700 лекари са заразени. Не са починали, но са заразени. Медицинските екипи трябва да бъдат защитени най-много", посочи лекарят.

По думите му тази инфекция не се различава много от другите. "Ние преживяхме много по-сериозни инфекции с по-голяма смъртност", заяви още той.

Според него откриването на ваксина ще е дълъг процес. "Усилията са насочени в много държави и в Япония, и в Щатите, и в Китай, и в Русия. Трябва да се знае, че една ваксина, за да се пусне сред населението, трябва да е напълно безопасна, а това изисква много време" посочи ген. Мутафчийски.

Той посочи и как неговото собствено семейство се пази в момента.

"Тази сутрин също го обсъждах с моите синове, препоръчах това, което препоръчвам на всички", посочи той.

"Нашето твърдение на щаба е, че ние нямаме доказан случай на коронавирус в България. Всъщност не сме попаднали на правилния пациент. Тази сутрин пробите са отрицателни. Разкриват се две нови лаборатории - във Варна и Стара Загора, които ще функционират от другата седмица. Ако утре имаме случай на коронавирус, трябва първо да се издирят всички контактни лица", допълни ген. Мутафчийски. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!