Близо 5500 подписа до момента е събрала петицията, с която родители настояват медицинската бележка да не е единственият документ за удостоверяване на отсъствия от училище, ако детето има здравословно неразположение, пише Burgas24.bg.

Това е една от злободневните теми, които съпътстват началото на тази учебна година, редом с въвеждането на електронната бележка, която лекарите вече издават на учениците при отсъствия. 

Авторът на петицията Ирина Манушева уточни, че това не е петиция срещу дигитализацията и електронните бележки. По думите й проблемът е дългогодишен, а въвеждането на е-бележките е било само повод. 

"У нас има една изключително стриктна и формална политика спрямо отсъствията на децата. За всяко отсъствие - и преди, и сега, се изисква медицинска бележка.

При най-лекото неразположение, което не изисква преглед от лекар, се налага родителите да отделят значително време, за да заведат детето, за да може лекарят да удостовери, че детето има нужда от един или няколко дни почивка у дома.

В същото време всички болни деца имат нужда от вниманието на лекаря. Лекарите са претоварени, особено тези, които работят с деца", каза пред БНР Ирина Манушева. 

Тя допълни, че злоупотреби е имало винаги и заяви, че "системата в момента не ги предотвратява". 

Според нея затягането на формалните правила обикновено води до затруднения на съвестните хора. По думите й предстоят важните разговори по темата с отговорните институции.

Според личния лекар д-р Николай Христов предложението звучи мъдро: "Наистина сме претоварени. Наистина няма никакъв медицински смисъл за дребни отсъствия и дребни неразположения да се ходи специално на лекар.

Няма никакъв медицински смисъл да се смесват здрави и болни деца. Няма никакъв медицински смисъл да се губи от нашето ценно време, което ние можем да отдадем за диспансерно наблюдение и профилактика на нашите пациенти".  По думите му при леки неразположения родителите могат да се справят и сами.

"Тук никой не говори за пари. Трябват 5 реда промени в наредби, двете министерства да седнат, докато си пият кафето, да се разберат, да се стиковат нещата и дотам. Пари не трябват за това, трябва административен капацитет", добави още той. 

Д-р Христов коментира и въпроса с електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабетноболни: "В търговията с лекарства отдавна в България се случват интересни неща, случват се основно на тъмно, ние не знаем какво става там. Обикновено разговорът е на ниво търговия на едро.

Говори се за реекспорт, за незаконен реекспорт, за проблеми със системата за верификация на лекарства, министерството се опитва да въведе някакъв ред този път в търговията на дребно и започнаха проблемите". 

Той напомни гратисния период и заяви категорично, че общопрактикуващите лекари отдавна са готови за това. При нас проблем няма, категоричен е докторът.

"Явно много неща се случват на тъмно в търговията с лекарства, включително на дребно в аптеките, и опитът да бъде хвърлена светлина върху тези събития явно предизвика силно негативни реакции от засегнатата страна", изказа мнението си д-р Христов.

 По думите му трябва да се спазват законите и наредбите, което явно досега не е правено. "Пресечни точки винаги могат да бъдат намерени. Сега електронизацията изкарва нещата на бял свят, тя е без алтернатива", отбеляза той.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук