Коментаторът на индийския телевизионен канал "WION" разкрива случаи за изнудване от фармацевтичната група “Pfizer” спрямо правителствата на Латинска Америка:

"Първо, нека разгледаме дейността на фармацевтичния концерн Pfizer в Латинска Америка. Тази корпорация е подписала договори за доставка на ваксини с девет държави: Мексико, Доминиканската република, Коста Рика, Панама, Колумбия, Еквадор, Перу, Чили и Уругвай. Само две държави не са подписали договори с Pfizer: Бразилия и Аржентина.

И тези страни имат какво да разкажат.

Нека започнем с Аржентина. Pfizer настоя аржентинското правителство да приеме закон, който напълно го освобождава от правна отговорност в случай на нежелани последици от ваксинацията (аржентинското правителство трябва да носи отговорност, заяви компанията). През 20 октомври правителството, принудително, с риск да не получи ваксината, прие изменения в законодателството.

Но формулировката на приетото законодателство, която гласи, че концернът трябва да носи отговорност за небрежност (при доставката, производството и съхранението на ваксината), не устройва Pfizer. Компанията се отказва от всякаква отговорност и приканва правителството да изясни термина „небрежност“, за да включва само разпространението и сроковете за доставка на ваксини. Аржентина отказва. Но след това, под натиск, то се съгласява.

Тогава “Pfizer” предлага нови изисквания - държавни активи, като гаранция за плащане на предложените процеси (!!!). Тоест, Pfizer настоява Аржентина да заложи независимостта си, за да получи ваксината. Аржентина отказва.

Какво се случва в Бразилия? Тук Pfizer действа агресивно. Той незабавно предлага на бразилското правителство да създаде независим паричен фонд в трета държава, от който да се плащат пари за процесите.

На 23, 21 януари, бразилският министър на здравеопазването публикува списък с изискванията на Pfaizer:

1. Бразилия, трябва да се откажа от чуждестранните си активи в полза на Pfizer

2. Бразилското законодателство не е валидно за Pfizer

3. Бразилия трябва да вземе предвид забавянето на доставките на ваксини

4. Бразилия няма право да налага глоба за забавено снабдяване с ваксини

5. В случай на нежелани последици от ваксината, Pfizer не носи никаква правна отговорност на територията на Бразилия.

Бразилското правителство смята изложените искове за неуместни.

От това следва, че концернът оказва натиск върху правителствата да приемат законодателство, което освобождава Pfizer от последиците от ваксинацията. Според телевизионния коментатор фармацевтичният концерн дори изисква разполагането на военни бази на територията на подписалите държави, като „гаранция“ (!) в замяна на доставките на ваксини.