Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) публикува на български листовката и кратката характеристика на продукта COVID-19 Vaccine Janssen инжекционна суспензия.

67% ефикасност срещу развиване на симптоми на COVID-19 има в една доза от "Янсен" и е за хора над 18 години. Поставя се в мускул в горната част на ръката.

"Янсен" е четвъртата одобрена от Европейската агенция по лекарствата ваксина. Решението за нейната употреба без взето на 11 март. Ваксината е втората одобрена векторна ваксина (наричана още аденовирусна), като първата е на "Астра Зенека"/"Оксфорд".

Технологията на ваксината представлява модифициран аденовирус, който съдържа гена на т.нар. спайк протеин (на англ. език - spike protein), или шипчест протеин) на коронавируса, но е променен така, че да не предизвиква заболяване.

В листовката и кратката характеристика на продукта е записано, че защитата започва около 14 дни след ваксинирането.
Както и при останалите три одобрени за употреба продукти срещу COVID-19, инжекцията може да се постави на хора с леко повишена температура, но трябва да се отложи при тези, които имат висока.

Сред предимствата на "Янсен" е, че осигурява защита след поставена една доза. Температурните режими, при които трябва да се съхранява и прилага, също са значително по-облекчени в сравнение с по-претенциозните в това отношение иРНК ваксини (на производителите "Пфайзер"/"БиоНТех" и "Модерна"). В един флакон има пет дози, достатъчни за пет души.