Водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи предупреди: твърде рано е да се празнува победата над COVID-19. Въпреки че заболеваемостта в страната е спаднала до най-ниското си ниво от юни миналата година, съобщава The Guardian.

„Не искаме да обявяваме победа преждевременно, защото имаме още много работа“, каза Фаучи, който ръководи Националния институт по алергии и инфекциозни болести (Niaid), пред изданието. „Но колкото повече хора могат да се ваксинират, толкова по-безопасна ще бъде общността“.

Изминалият уикенд беляза неофициалното начало на лятото в САЩ. И поне 50% от пълнолетното население на страната, които са преминали пълния курс на ваксинации, са успели да открият сезона на барбекюто без маски и с пътувания до плажа, отбелязва вестникът.

Ежедневните случаи на коронавирус са намалели с 53% от 1 май, според университета „Джонс Хопкинс“. Но сред неваксинираните американци процентите все още са високи. Освен това броят на случаите на COVID-19 в останалия свят продължава да се увеличава.

„Докато има известна степен на активност на коронавируса по света, винаги съществува опасност от поява на щамове, които донякъде ще намалят ефективността на нашите ваксини“, каза Фаучи.

Сега от САЩ се изисква да увеличат подкрепата си за глобалните усилия за ваксинация, а през последните седмици властите на страната обещаха 80 милиона дози в допълнение към дарението от 4 милиарда долара, което обещаха да похарчат за инициативата Covax. Фаучи заяви, че Америка може да предостави тази допълнителна помощ на другите в много близко бъдеще.

„Сега обсъждаме на различни нива как бихме могли да увеличим производството, за да получаваме дози ваксини от компании, които вече ги правят за нас. Тоест да се получат повече дози, които могат да се разпределят между страните с ниски и средни доходи“, обясни експертът.

В същото време Съединените щати трябва да се справят с проблемите, които пречат на хората да получат имунитет срещу COVID-19. И не става въпрос само за онези, които са категорично против ваксинацията. Много американци не са успели да ваксинират поради липса на информация, затруднения с транспорта или опасения от почивката, тъй като платените отпуски по болест в САЩ не са гарантирани, подчертава The Guardian.

Този месец Белият дом насочи допълнителни ресурси към районите в неравностойно положение и подкрепи усилията на компаниите, предоставящи безплатни пътувания за хората, които ще си поставят коронавирусната ваксина. Освен това Байдън призова по-рано всички работодатели да предоставят на служителите платен отпуск за ваксиниране и възстановяване от всякакви странични ефекти и въведе данъчни облекчения за малкия и средния бизнес в подкрепа на инициативата.

„Достъпността и удобството за получаване на ваксина са наистина невероятни днес“, призна Фаучи. Но според експерта, докато по-голямата част от американците не бъдат ваксинирани, рискът от заразяване с COVID-19 в САЩ все още е висок. „Не можем да се откажем от мерките за обществено здраве, ако някаква вирусна дейност продължава да съществува в по-широката общност в Съединените щати“, каза Фаучи. „Въпреки че имаме по-малко от 30 000 инфекции на ден, това все още е много“.

59,1% от американците на 12 и повече години са получили първата си доза от ваксината в петък, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). В същото време 47,4% от населението на САЩ са завършили пълния курс, обръща внимание The Guardian.