Менопаузата е естествен период в живота на всяка жена. Тя започва, когато яйчниците спират производството на яйцеклетки и организмът се настройва на нови обороти.

Справянето със симптомите на менопаузата вече е лесно и постижимо, ако приемете спокойно спада в производството на естроген и прегърнете настъпващата промяна и изберете активен начин на живот,  така че да облекчите неразположенията, с които този период ви предизвиква. Или както гласи известната фраза, „Когато животът ти дава лимони, направи си лимонада".

Но какво точно се случва с тялото през менопаузата?

Средната възраст на жените влизащи в менопауза е 51 години, като симптомите на перименопауза често започват на 45 години. Менопаузата е потвърдена при липсата на менструален цикъл в продължение на 12 последователни месеца.
Нивата на естроген и прогестерон намаляват. Тези хормони обичайно регулират менструалния цикъл и производството на яйцеклетки.

Естрогенът влияе и върху различни системи в тялото:

• мозък        • кожа     • кости      • сърце     • вагина

Около 80% от жените, преминаващи през менопауза, изпитват някакви симптоми*, като симптомите на менопауза обикновено продължават около 4 години, а 10% от жените изпитват симптоми в продължение на 12 години.** Дано не попаднете в тази група, нали?

Менопаузата може да доведе до физически промени, които да окажат негативен ефект върху общото здравословно състояние:

Класификация на менопаузалните симптоми

Вазомоторни
 
►горещи вълни  ►нощно изпотяване   ►чувство за тръпки по тялото - „мравучкане“ ►безсъние  ►замайване  ►сърцебиене  ►главоболие
Психологични
 
►депресия  ►раздразнителност  ►чувство за неразбиране от околните и самота ►тревожност  ►промяна в настроението  ►необичайна умора ►забавено и объркано мислене  ►загуба на памет
Двигателни/Кожни
 
►болки в гърба ►болки в ставите ►мускулни болки ►суха кожа/състаряване на кожата ►окосмяване на лицето
Урогенитални
 
►вагинална сухота ►дискомфорт при сексуалния акт  ►по-често уриниране ►спешни позиви за уриниране ►намаляване на либидото

Остеопороза

По време на менопаузата разграждането на костите става по-бързо от изграждането им, което води до постепенна загуба на костна маса.

• Намаленото производство на естрогени води до увеличаване в загубата на костна маса, като това прави костите по-слаби, изтънели и чупливи.

• Около 10% от костната маса се губи през първите пет години на менопаузата.

• Всичко това води до увеличен риск от развитие на остеопороза.

Сърдечносъдови заболявания

Естрогените са особено важни за здравето на кръвоносните съдове. Ниските нива на естрогени увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.
 
Увеличаване на теглото

Естрогените влияят върху тялото: къде то складира телесните мазнини и как те се изгарят. Менопаузата може да доведе до забавяне на телесния метаболизъм, което може да допринесе за увеличаване на теглото и промяна на фигурата - натрупване на мазнини около корема.

Когато естрогенът намалява е особено важно да осигурим подходящи нутриенти, които да поддържат костите здрави и нивата на холестерол ниски.

Менопаузата – време на промяна

Ще ви дадем няколко ключа за справяне със симптомите на менопаузата.

• Промяна в начина на живот – хранене, физически упражнения, намаляване на консумацията на алкохол.

Добре е да консумирате  по-леки храни, повече соеви продукти, ленено семе, да избягвате мазното месо, пикантните подправки. Заложете на свежите и разхлаждащи храни. 

Един фреш, плодов шейк, чай с много лед или студена диня са идеални, за да преборите горещите вълни, които ви обливат. Намалете кофеина, сладкото и хапвайте предимно черен шоколад.

По отношение на подуването на корема, намалете солта, тъй като тя води до задържане на течности, и консумирайте повече пълнозърнести храни.

Намалете консумацията на алкохол, който води до разширяване на кръвоносните съдове, повишава притока на кръв, което пък причинява топли вълни. Спирането на алкохола и цигарите намалява риска и от сърдечно-съдови заболявания.

• Опитайте алтернативни терапевтични практики, напр. ароматерапия, акупунктура.

• Пробвайте нутриентни добавки с натурални фитоестрогени.
 
Има и специални диети, които ще ви помогнат да се чувствате добре в кожата си. След навлизане в период на менопауза е добре да приемате по-малко калории на ден и да увеличите физическите упражнения.

Правете упражнения за тазовото дъно, за да се справите с неволното изпускане на урина, от което страдат някои жени в период на менопауза.

За подкрепа и облекчаване на симптомите в този период е Менопейс МАКС

Meнопейс Maкс е най-пълноценната добавка в гамата Meнопейс.

Формулата включва нутриенти за пълноценна, балансирана хранителна подкрепа плюс добавен калций в нива за превенция на загубата на костна маса, допълнителни соеви изофлавони  и Менофлавон- стандартизиран екстракт от червена детелина и екстракт от зелен чай. Съставките са разпределени в две таблети и една капсула на ден.

Meнопейс Maкс включва важния витамин В6 в помощ на регулирането на хормоналната активност.

Пълният състав на продукта може да видите тук.

Особено преимущество на Менопейс Макс е това, че в него са съчетани изофлавони от два пълноценни източника-соя и червена детелина.

Повече информация за тях може да прочетете по-долу или тук

Изофлавоните от червена детелина в продукта са защитени с патент и са познати с името  Менофлавон®.

Менофлавонът  е стандартизиран ботаничен екстракт, който доставя 40 мг изофлавони. Преминал е през множество изследвания и е с най-високи качества съгласно стандартите на Фармакопеята на САЩ. Към него в специалната подходяща за вегетарианци фитинутриентна капсула е прибавен и  екстракт от Зелен чай, който доставя 25 мг полифеноли.

Менофлавонът осигурява изключително важните за жената изофлавони:

Биоканин А 19 мг-антиоксидант, който има противовъзпалителен и антиканцерогенен ефект, 

Формононетин 19 мг-флавоноид подобряващ микроциркулацията на кръвта;

Генестеин 0,7 мг - стимулира производството на колаген. Ниските нива на колагена по  време на менопаузата ускоряват изчерпването на наличния колаген и еластин в кожата. Генистеинът  има естрогеноподобен ефект- блокира ензима, причиняващ изчерпването на колаген, и стимулира производството на нов;

Дайдзеин 0,4 мг - за облекчаване симптомите на менопаузата, остеопорозата, намалява холестерола в кръвта, намаляване риска от някои заболявания, като рак и сърдечни заболявания.

Полифенолите от Зеления чай предпазват   клетките от оксидативен стрес и неутрализират  действието на свободните радикали. По този начин се защитава кожата, подържат се балaнсирани нива на кръвните липиди и се грижим за  здравето на сърдечно-съдовата система по време на менопауза.

Менопейс МАКС  съдържа екстракт от соеви изофлавони (средно 100 мг в две таблетки). Но какво представляват изофлафоните и как действат те?

Доказано е, че соевите изофлавони са едно от най-добрите средства срещу симптомите на менопаузата. Те имат благоприятен ефект не само при горещи вълни, нощно изпотяване и нервно напрежение, но помагат и за заздравяване на костната система.

Изофлавоните са съединения в растенията, чиято химическа структура много наподобява човешкия естроген, но действието им е малко по-различно.

Предимства на гамата Менопейс, дължащи се на активната съставка соеви изофлавони:

• Изофлавоните се свързват с естрогенните рецептори бета и така повишават ползите при кръвните клетки на костите, тимуса, белите дробове.

• Изофлавоните се свързват с естрогенните рецептори алфа, които се намират в тъканите на гърдата, матката, яйчниците. На тези места изофлавоните помагат за намаляване на склонността към образуване на тумори.

• При прием на 40-50 мг изофлавони интензитетът на симптомите на менопауза може да намалее 2-3 пъти.    

Изофлавоните и фитоестрогените може да имат благотворно влияние и за намаляване на риска от хормоно-свързани тумори, остеопороза и атеросклероза.

Редица проучвания показват че:

• соевите изофлавони значително подобряват състоянието на лумбалните прешлени, бедрото и бедрената шийка. Приемът за 6 месеца се оказва достатъчен, за да се окаже благоприятен ефект върху лумбалните прешлени,

• соевите изофлавони могат да подобрят остеопорозата след менопауза и да подобрят здравината на костите, което ще доводе до намален риск от фрактури; данните за естествено срещащите се изофлавони показват, че включването им в диетата води до намаляване на костната резорбция, причинена от дефицита на естроген;

• соевите изофлавони инхибират растежа на клетки, които образуват плаки по артериите и могат да доведат до сърдечен пристъп. Соевите изофлавони са ефективни при подобряване на холестеролния профил;

• суплементацията със соя може да се препоръча като алтернатива терапия на ХЗТ за контролиране на постменопаузалните симптоми;

• добавките с изофлавони значително облекчават горещите вълни, като доставят достатъчно количество от преобладаващия в соята изофлавон Генистеин;

• фитоестрогените водят до значително по-голямо намаляване на честотата на горещите вълни в сравнение с плацебото при проучвания;

• соевите продукти съдържат високи нива на изофлавоните Генистеин и Дайдзеин и техните глюкозиди и биха могли да спомогнат да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания, остеопороза и рак.
 
Всичко за продуктите от серията Менопейс ще откриете тук

Използвани източници:
* NICE. National Institute for Health and Care Excellence
** Taylor M. Comp. Ther. 23: 514-532, 1997 Menopacе