Израел отвори днес границите си за чужденци, ваксинирани срещу ковид, предаде министерството на външните работи на страната.

За влизане в страната е необходимо съответният човек да представи сертификат, че е ваксиниран срещу ковид преди не по-малко от 14 дни, но не повече от шест месеца. Израелските власти признават всички ваксини, одобрени от Световната здравна организация (СЗО), плюс руската "Спутник V".

Граждани на Европейския съюз вече имат право да влязат в Израел и ако представят свидетелство, че са преболедували ковид преди не повече от шест месеца.

Пътуващите до Израел трябва да попълнят онлайн заявление в 48-часовия период преди своя полет. То включва декларация за тяхното здравословно състояние, прилагане на сертификата за ваксинация и представяне на отрицателен Пи Си Ар тест за коронавирус, направен най-много 72 часа преди заминаването им.

След пристигане на летище "Бен Гурион", на чужденците ще се прави Пи Си Ар тест за коронавирус и те ще остават под карантина за 24 часа или докато дадат отрицателен резултат на такъв тест, обясни израелското министерство на външните работи. То уточни, че Израел отменя списъка с държавите, които са "червена зона" заради силно разпространение на коронавируса.

От март 2020-а до ноември 2021 г. страната бе напълно затворена за чужденци. От май в Израел се допускат по пилотна програма туристи, които пристигат с организирана група и са напълно ваксинирани срещу ковид с одобрени в САЩ препарати.

На 1 ноември страната започна да приема чужденци, ваксинирани с одобрени от СЗО ваксини, при редица условия. На 15 ноември Израел призна руската ваксина "Спутник V" и планираше да започне да приема руски туристи от 1 декември. На 29 ноември обаче страната отново затвори границите си за чужденци заради появата на новия коронавирусен вариант Омикрон.