Националният кризисен щаб, сформиран заради разпространението на COVID-19 в България, излезе с последни данни за броя на заразените на територията на страната.

"Във ВМА от 95 направени проби - 4 са положителни, които са намират на домашно лечение. От Националната лаборатория - 145 проби са направени, 6 са положителни. 62-ма са към момента заразените от коронавирус в България, обяви ген. Мутафчийски. 

Болните, които са в отделните клиники – в Пирогов – 2, във ВМА - 10, в Александровска – 2, в Габрово – 2 и в Плевен – 4", съобщи ген. Муратафчийски.

Шефът на щаба обяви още, че е допуснато грубо нарушение на правилата днес от лекари в Лом, които са изпратили пациент с положителна проба да пътува и да отиде до Александровска болница.

"Това е кларинетистът от групата, която е празнувала. От болницата в Лом са решили да го докарат в София. Пристига болният с тезата, че има тежка дихателна недостатъчност. Оказа се, че няма.

"Прокуратурата се е сезирала и ще вземе мерки", каза Мутафчийски. 

Д-р Гоцева, която е специалист, пък съобщи, че в 4 поредни дни Бойко Борисов и шефът на ВМА са били изследвани по два метода.

"Взети са им респираторни проби, както и ПСР методика. Направени са им и бързи кръвни тестове. Резултатите от изследванията до момента са отрицателни. 

Отрицателни са и резултатите и на всички членове на Националния щаб", заяви д-р Гоцева. 
 
„От 8 март досега имаме 62 случая. Нещата бавно, но сигурно напредват. Целта на всички мероприятия е да отложим резкия скок. Не ни тревожат толкова болните, те са в добро състояние. Ние имаме тревога към възрастното население, към населението, което е с хронични заболявания. Те са в групата, която не е пощадена.

В момента се изкупуват безумни количества от неща, които не са необходими. След това лекарствата дори не могат да се хвърлят в кофата, защото това е безотговорно! Това са лекарства, които не могат да свършат работа. Това е добре дошло за аптечната мрежа”, каза още той.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!