Епидемия против коклюш ще бъде обявявана само в отделни райони. Това каза здравният министър Галя Кондева след края на изслушването в Здравната комисия във връзка със случаите на коклюш, съобщи "Фокус". 

Попитана дали столицата се намира в предепидемична обстановка, тя отговори отрицателно. 

Критериите за провеждането на тестове за коклюш са следните:

"Деца до 5-годишна възраст, наличие на епидемична обстановка в района, в който постъпва пробата, регистриран първи случай в населено място в дадена област, заболели деца с тежко протичане, заболели от регистриран епидемичен взрива, организиран детски или ученически колектив". 

"В момента работим, отпуснати са вече средства, за да осигурим изследвания и в други части от страната. Като изследванията ще се правят в университетските болници", допълни тя. 

По думите ѝ тестове ще могат да се извършват и в другите области в страната. 

"Предполагам, че от началото на другата седмица организацията вече ще може да работи, тъй като в момента се закупуват тестовете, изпращат се, осигуряват се средствата", каза Кондева. 

Ако лекарят прецени, че няма необходимост да се потвърди диагнозата, но родителите желаят все пак да я проверят, това може да се случи в частните лаборатории. 

И добави, че няма проблем с тестовете.

По време на заседанието в здравната комисия министър Кондева съобщи, че от началото на годината случаите на коклюш у нас са 314.

Най-много заболели има в София - 214. Регистрирани случаи има в 17 области на страната. 

Д-р Кондева увери, че в склада на Министерство на здравеопазването има достатъчно ваксини за децата от 2 месеца до 2 години. По думите ѝ имунизационното покритие у нас е над 90%.

Според нея към момента не се налага промяна в имуницационния календар за въвеждане на по-ранната имунизация при бебетата. Мярката може да влезе в сила, ако бъде обявена епидемия от Коклюш.

Над 750 дози ваксини са осигурени в аптеките.

Министерство на здравеопазването очаква експертния съвет да излезе със становище за ваксинация срещу коклюш на бременните.