Tрима пациенти с COVID-19 издъхнаха в Пловдив през последните три дни. Това съобщи председателят на Областния кризисен щаб и областен управител Дани Каназирева, позовавайки се на данни от РЗИ.  Починали са жена на 57 г. с придружаващи заболявания – диабет, астма и сърдечно заболяване, и двама мъже на 88 г. и на 78 г., също със сърдечни заболявания. 

Към днешна дата общо регистрираните случаи в Пловдив и областта са 455. Най-много са в Община Пловдив – 277. В останалите общини: Карлово – 17, Кричим – 22, Хисар – 3, Родопи – 56, Стамболийски – 16, Калояново – 1, Перущица – 20, Раковски – 7, Марица - 8, Асеновград – 18, Брезово – 2, Куклен – 3, Садово – 4, Първомай – 1. 

От регистрираните случаи през почивните дни и направеното епидемиологично проучване в неврологичното отделение на УМБАЛ „Пълмед“ са констатирани общо 9 положителни проби, в това число на обявените вече през миналата седмица 2 – на лекари.

От новите случаи има медицински сестри, санитар и медицински секретари. Всички те са на домашна изолация, изследвани са и контактните им лица. Отделението е под карантина до 23 юли, като там са извършени всички необходими противоепидемични мерки, предписани от РЗИ. 

От всички потвърдени случаи в областта  до момента 38 са инфектираните медицински лица, от които 16 са излекувани. На домашно лечение са 21. Има само един хоспитализиран санитар.

Сред случаите обявени днес имаме с положителна проба за COVID-19 бебе на 7 месеца, контактно на един от родителите си. 
Регистриран е и един случай в пловдивския затвор. 

За трите дни имаме общо 5-ма хоспитализирани. Общият брой на пациентите, лекувани в болници  с коронавирус е 55.
Свободните легла в болниците, определени да приемат и да лекуват пациенти с коронавирус са 119, а за интензивно лечение са 26. 

„Усилията  ни към момента са насочени към болниците, организацията им за лечението на пациентите, както и обезпечаването на лекарските екипи в тях. В непрекъсната връзка сме с ръководствата на здравните заведения, Спешна помощ и РЗИ. В усложняващата се ситуация отново апелирам за лична отговорност, внимание и доколкото е възможно да се спазват предписаните мерки от здравните власти.“ – коментира областният управител Дани Каназирева.