Най-вероятно с 50 ще се увеличат интензивните легла в столицата, което ще стане в 25 болници. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров след среща с директори на столични болници.

На срещата е обсъдено болница по болница възможността за разкриване на легла, информира БНТ. 

Вариант е и да се търси възможност интензивните легла да се оборудват с екипи от по-малките болници, които не работят с Ковид или от болници в съседни градове. Има нужда да се командироват лекари, каза д-р Петров. Има нужда от реаниматори.

До дни в София може да бъде спрян плановият прием. Няма да спре обаче хемодиализата и диагностиката и лечението на онкоболните. Плановият прием може да остане в малките болници, в които няма пациенти с коронавирус.

По думите на Петров, в София има 45 реанимационни легла, които бързо се запълват. Тази бройка включва и около 15 интензивни легла в АГ болниците, но там не могат да се вкарват пациенти с Ковид. В някои болници има останали няколко бройки, каза Петров.
С останалите легла няма проблем. Има над 1000 легла. Те могат да се увеличат и да станат 3 000, ако се наложи.

От големите градове сравнително тежка е ситуацията в София и Варна, каза още зам.-министърът.

Той уточни, че има възможност да се откриват още легла поетапно.

Ще има легла и в специализираните болници в София. Там, където имат реанимации около половината от леглата ще станат реанимационни.

На въпрос дали ще се открият легла в "Арена Армеец" д-р Петров заяви, че залата може да се оборудва с легла от по 30 години, а са нужни реанимационни легла. Важно е и най-вече наличието на персонал.

Има някакъв недостиг на респиратори и МЗ вероятно ще направи бърза доставка.

Д-р Атанас Атанасов – изпълнителен директор на „Александровска“ болница заяви, че в болницата има едно свободно от 36 реанимационни легла. Имат готовност за откриване на още толкова, но няма реаниматори.