Хайки на проверяващи за носене на маски в междуградските автобуси планират от следващата седмица от здравното министерство. Това съобщи пред „Монитор“ зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Проверките ще са част от по-голям пакет мерки, който управляващите възнамеряват да стартират още от следващата седмица заради все по-големия брой болни от коронавирус у нас. За да се овладее разпространението на вируса, ще се проверяват средствата за масов транспорт като автобуси и маршрутки. Проверките ще се извършват както в началната и крайната точка, така и по време на движение", уточни още Златанов.

„Има голямо струпване по черноморските курорти в заведенията за бързо хранене, ресторанти, заведения за забавления и т.н. Установихме, че спазването на мерки - дезинфекция, дистанция, носене на маски, не се спазват стриктно. Затова изготвяме заповед, според която всички, имащи право да извършват контрола и да налагат санкции - РЗИ, служителите от Инспекцията по безопасност на храните, органи на полицията, общинските власти, ще се включат.

Освен това установихме, че е доста засилен трафикът по граничните ни пунктове - Калотина, Капитан Андреево, Кулата, Дунав мост, и по пътя всички бензиностанции, заведения за хранене и други подобни обекти са претоварени от хора. Мерките не се спазват, а именно по тези места рискът е огромен от предаване на COVID-19. Затова на тези места ще се приложи строг контрол за прилагане на мерките“, обясни още Златанов и подчерта, че все още страната ни е в зелената зона, но действащите мерки трябва да се спазват.

„Мерките на закрито не са отменени. Ако ги спазваме - всички граждани и служебните лица, имаме много голям шанс да влезем много по-бавно в следващата жълта и оранжева, а да не говорим за червената зона. Искам да подчертая нещо. Да се спазват противоепидемичните мерки, за да изкараме туризма до края на сезона. Виждате - в Гърция той приключва вече.

Виждате, че и в други страни не е добре положението. Ние сме по-добре от тях. Второто, което искам да подчертая, са ваксините. Дайте сега да прилагаме ваксини, за да може в действителност да сме в безопасна зона. Мерките не са, за да плашим хората или да събираме пари в бюджета. Основната цел е да запазим здравето на обществото и възможността да задържим страната на това ниво колкото се може повече“, допълни още Златанов.

За подобни мерки призова и проф. Тодор Кантарджиев пред „Монитор“. „Имам предвид спазване и контрол в градския транспорт, междуградския транспорт и спазване на контрол в помещенията на закрито, където има много хора, както и осигуряване на приток на въздух в затворените помещения“, заяви още той.

„До дни България влиза в оранжевата зона, ще има известно затягане на мерките. На този етап МЗ не може да препоръча поставянето на трета доза, докато не се произнесе по този въпрос регулаторният орган - Европейската агенция по лекарствата. Преди да стигнем до трета доза, нека да поставим първата и втората“. Това пък обяви пред bTV заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров.

„В момента България е в зелената зона, до дни, максимум до понеделник, ще влезем в оранжевата зона. Ще има известно затягане на мерките, основно става дума за затягане на противоепидимичния контрол“, уточни д-р Петров.

Затягането на мерките ще засегне преди всичко заведенията. Например дискотеките по морето, където мерките за дистанция и предпазване не се спазват. Друг потенциален източник на разпространение на опасния вирус са струпванията по границите и транзитното преминаване на гастарбайтерите от Турция за Западна Европа. Д-р Петров уточни, че ще се засилят мерките по граничните пунктове и местата за отдих по пътищата, където преминават гастарбайтерите.

Той посочи, че вече са проведени срещи с Министерството на туризма, а днес най-вероятно ще има такава и с туристическите асоциации. Заразяванията не стават на плажа, а най-вече в заведенията за хранене по морето, каза още д-р Петров.

Той обясни, че ако ръстът на заболелите продължи, тогава не е изключено да влезем и в червената зона, където противоепидемичните мерки ще бъдат доста по-строги.

Те ще засегнат преди всичко заведенията на закрито.

Д-р Петров призова да използваме оставащото време за ваксиниране на хората, които все още не са го направили, за да ограничим разпространението на коронавируса. Той изрази учудване от изказванията, че е необходимо политическо решение за поставянето на третата доза.

„Поставянето на трета доза изисква експертно решение. То трябва да бъде одобрено от регулаторен орган, в случая Европейската агенция по лекарствата. Най-вероятно ще се стигне до нейното слагане“, поясни д-р Петров.

„На този етап ние не може да препоръчаме такова нещо, ако няма ясни препоръки от Европейската агенция по лекарствата. Не по-рано от шест месеца, вероятно ще бъде и по-дълъг срокът. Преди да стигнем до трета доза, нека да направим първата и втората“, призова заместник-министърът на здравеопазването.