Броят на жертвите от коронавируса (COVID-19) в Индия е до 10 пъти по-висок от съобщените от властите близо 415 000 починали по време на пандемията, което вероятно го прави най-тежката хуманитарна катастрофа в страната от обявяването на независимостта ѝ. Това обяви американска изследователска група, цитирана от "Франс прес".

Оценката на проучването на Центъра за глобално развитие е най-високата досега за тежкото положение в южноазиатската страна с 1,3 млрд. души, която излиза от опустошителен пик, частично подхранван от варианта Делта през април и май.

Проучването, което анализира данните от началото на пандемията до юни тази година, е показало, че между 3,4 млн. и 4,7 млн. души са починали от вируса.

"Истинският брой жертви вероятно ще бъдат в рамките на няколко милиона, а не стотици хиляди, което прави това може би най-лошата човешка трагедия в Индия от разделянето и независимостта", казват изследователите.

След разделянето на субконтинента през 1947 г. в предимно хиндуистка Индия и Пакистан с мнозинство от мюсюлмани, сектантското кръвопролитие уби стотици хиляди хора. Според някои оценки до два милиона са загинали.

Официалният брой на загиналите в Индия от малко над 414 000 е третият по големина в света след 609 000 смъртни случая в САЩ и 542 000 в Бразилия.

Експертите от месеци поставят под съмнение данъчните такси в Индия, обвинявайки и без това свръхразтеглената здравна служба.

Няколко индийски щати преразгледаха своите вирусни такси през последните седмици, като добавиха хиляди смъртни случаи с изоставане.

Докладът на Центъра за глобално развитие се основава на оценка на "излишната смъртност", броя на допълнително умрелите хора в сравнение с данните отпреди кризата.

Авторите - включително Арвинд Субраманян, бивш главен правителствен икономически съветник - направиха това отчасти, като анализираха регистрациите на смърт в някои държави, както и периодично национално икономическо проучване.

Те също така сравняват проучванията за разпространението на Covid-19 в Индия с международните нива на смъртност.

Изследователите, включително и експерт от Харвардския университет, признаха, че оценката на смъртността със статистическа увереност е трудна.

"(Но) всички оценки предполагат, че броят на загиналите от пандемията вероятно ще бъде с порядък по-голям от официалното преброяване", казаха те.

Кристоф Гилмото, специалист по индийска демография във френския Изследователски институт за развитие, този месец изчисли, че броят на загиналите е близо 2,2 милиона до края на май.

Смъртността в Индия на милион е била почти половината от средната за света и Гилмото каза, че "толкова ниска цифра противоречи на очевидната тежест на кризата, която е засегнала повечето индийски семейства в цялата страна".

Екипът на Гилмото стигна до заключението, че е регистрирана само една смърт от коронавирус на седем.

Модел на базирания в САЩ Институт за здравни показатели и оценки изчислява, че таксата за Covid може да бъде над 1,25 милиона.

Министерството на здравеопазването на Индия миналия месец опроверга списание The Economist, за да публикува материал, според който излишните смъртни случаи са между пет и седем пъти по-високи от официалните такси, наричайки го "спекулативен" и "погрешно информиран".

В доклад на Световната здравна организация през май се казва, че до три пъти повече хора са починали по целия свят по време на пандемията - от коронавирус или други причини - отколкото е посочено от официалната статистика.