Как се събират 222 000 лв. за 8 часа, за да се помогне на една болница да си осигури крайно необходимите й по време на епидемия от коронавирус животоспасяващи респираторни апарати?

Три жени показаха на цяла България, че парите имат значение, само когато са в името на другите.  

Кръстина Стефанова, Десислава Олованова и Сибина Григорова засрамиха търновския бизнесмен Ивайло Пенчев, който се изгаври с Александровска болница и страдащите от коронавирус у нас.

Той обяви, че дарява 222 000 лв. за животоспасяващите респираторни апарати, но под условие – неговите роднини и подчинените му в Уолтопия, да ги ползват с предимство, ако се разболеят.

Опитът да се брандират апаратите, които са безценни за заразените хора и недостигат у нас, взривиха обществото. Александровска отказа дарението. Но 5-те апарата вече са били поръчани.

Те са част от пълния комплект от 15 японски апарата, договорени от директора на болницата проф. д-р Костадин Ангелов.

Щедро дарение от "А1" и "Фантастико" осигури средствата за 10 от тях, а останалите пари са точно в размера на върнатото дарение под условие на бизнесмена Ивайло Пенчев.

В момента респираторните апарати са кът не само у нас. И да имаш купища пари, не винаги можеш навреме да ги купиш.

Затова Кръстина, Сибина и Десислава се обаждат на проф. д-р Костадин Ангелов и му казват, че ще осигурят с кампания парите. Не са се виждали, няма и нужда. Важното е, че ги свързва кауза. Каузата да спасяват хора.

От 5 евро до 3000 евро са даренията в кампанията „България за България”, която събра за 8 часа нужните 222 000 евро на Александровска болница. Дарителите са над 1500, разказа за Нова тв Кристина Стефанова.
 

Две от даренията са от компании. Ростар, който произвежда лютеницата „Гурменица” и Трейдър БГ плащат по един апарат. Останалите три се осигуряват от хората.

„Темата бе мащабно дискутирана и това изключително много помогна. След това е доброто сърце на хората, които решиха да се включат веднага”, каза Стефанова.

И допълни: „Ние идентифицирахме проблема, формулирахме го точно и дадохме ясно послание на хората, че ситуацията е наистина спешна и те откликнаха”.”

Трите дами били изключително впечатлени от главоломното нарастване на сумата в платформата за дарения. Зад каузата застават най-широк кръг хора и компании.

Хората в момента са много чувствителни по темата коронавирус. Всеки иска да направи нещо. Не бях виждала такъв размер на солидарност между хората. Лавина от желаещи да направят нещо, заяви пред Нова тв и Десислава Олованова.

През цялото време бяхме в контакт с Александровска болница, въпреки че никога до този момент не се бяхме виждали с ръководството й. Бяхме заедно в един чат и още в петък вечерта писахме на професора, че сумата е събрана, каза и Сибина Григорова.

 

Знаехме, че ще съберем сумата, но не предполагахме, че ще е толкова бързо, допълни Григорова.

Три жени срещу егото на един мъж - това е положението. Така трите работещи момичета анонсираха инициативата си. Първи се захващат Кристина Стефанова и Десислава Олованова, към тях бързо се присъединява и Сибина Григорова.

"Не можем сами, трябва ни помощ от много други жени и мъжe", апелираха те и само за първите три часа от кампанията по сметките постъпиха 30 хил. евро. А през следващите 5 часа - и останалата необходима сума. 

"Не сме преуспели бизнесмени, не сме супер героини, хора сме", гласеше още апелът на трите дами, влезли достойно в отбора на невидимите герои.

Хора, събрахте парите! Направихте го за по-малко от 8 часа! #БългариязаБългария"!", написа малко след полунощ в петък срещу събота Сибина Григорова.

Не познавам тези жени, но им благодаря от сърце, каза на следващата сутрин за Нова телевизия директорът на болницата проф. д-р Костадин Ангелов. Този случай показва, че имаме с бизнесмена коренно различна представа за солидарност.

Ние не можем да бъдем други освен лекари, каза професорът, обяснявайки защо е върнал дарението на Пенчев.